-Tyngst å se mitt barnebarn, som mister sin far

Karl Haarr fikk se flåten og de savnedes bilder.

TUNGT:  Karl Haarr har fått se flåten som trolig ble de tre nordmennenes død. Foto: Per Lars Tonstad
TUNGT: Karl Haarr har fått se flåten som trolig ble de tre nordmennenes død. Foto: Per Lars TonstadVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kangelussuaq/Søndre Strømfjord (Dagbladet): Tårene rant og stemmen sviktet da Karl Haarr (60) kom ut fra politistasjonen i Søndre Strømfjord etter på ha sett de siste bildene som de savnede nordmennene hadde tatt i Paradisdalen.

-Det hardeste var å se bildene av mitt barnebarn, som også var på minnekortet. Hun skal kanskje vokse opp uten en far, det er fryktelig å akseptere, sier en beveget Karl Haarr til Dagbladet.

-Alt det andre skal jeg takle. Bildet av mitt kjære barnebarn var en voldsom påminnelse om det brutale i denne saken, sier Haarr.
Det siste bildet i kameraet var tatt klokken 21.28 den 4. august. -Det er tall jeg vil huske, absolutt, sier Haarr.

-Solid flåte Så tok førstebetjent Farda Olsen ham med bort til brannstasjonen, der den provisoriske flåten oppbevares. Karl Haarr studerte konstruksjonen, så på bindingene, den punkterte luftmadrassen.

-Den er solid, virkelig solid. De hadde gjort seg flid med byggverket, sier.

På luftmadrassene er det trykket en advarsel, egner seg ikke for bruk i vann.

-Slikt brydde de seg ikke om, sier han i en håndvending og legger flåten ned for å bedre oversikt.

Det er slett ikke tid for å stille spørsmål om det var forsvarlig å legge ut på en elveferd i en slik farkost. Ferden kan ha gått bra lenge, flåten er virkelig forseggjort. Tynne trestammer er bundet stramt sammen i en ramme. Men flåten skulle frakte tre voksne karer og deres bagasje, det var en tung last. Og selv om elva flyter rolig og innbydende øverst i dalen, blir den tøffere jo nærmere havet den kommer. Der må det ha gått så fatalt galt.
-Fenomenal innsats Karl Haarr satte enormt pris på å få se alt utstyret som politiet har funnet og tatt vare på.

Det skal nå overlates til skifteretten, som tar stilling til hvem som skal overta det hele. Haarr takket førstebetjenet Olsen for en fenomenal innsats.
-Tusen hjertelig takk, der har stått på som om det gjaldt deres egne barn. Jeg er fryktelig imponert, sa Haarr, og ga den grønlandske politimannen et varmt håndtrykk.

Også i dag vil Karl Haarr bli med inn til Paradisdalen. Nordmennene fortsetter leiteaksjonen, selv om politiet på Grønland avslutter sin medvirkning. De anser håpet er ute for å finne overlevende.

LAGD AV LUFTMADRASSER:  Flåten av lagd av luftmadrasser, tau og greiner. Foto: Per Lars Tonstad
LAGD AV LUFTMADRASSER: Flåten av lagd av luftmadrasser, tau og greiner. Foto: Per Lars Tonstad Vis mer