Tynn og rik

Fedme og fattigdom følges at i USA. Det blir ikke bedre med Atkins-dietten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Lakseskiver med spinat, friske bjørnebær, salat, fransk olivenolje og et glass merlotvin.

En middag i tråd med rådende low-carb diet. Noen uker med dette regimet og halvkiloene fordunster. Men hvem har råd og tid til slike måltider? Ernæringseksperter i USA er bekymret for at tidas slanketrend bare er forbeholdt middelklassen og derfor bare vil få beskjeden effekt for landets millioner overvektige.

TALLENE

lyver ikke. 65 prosent av USAs befolkning veier for mye, og tallet øker omvendt proporsjonalt med inntekten. De som holder seg i live på under 100000 kroner i året, er tjukkest. Årsaken er åpenbar: Mat basert på industrielt mel, sukker, stivelse og fett er aller billigst. Chips er rimeligere enn frisk asparges, og søte kjeks koster mindre enn bringebær. Ris, bønner og poteter fyller opp - for en billig penge. En hamburger koster sju kroner og gir mye god metthetsfølelse.

- JEG TRENGER

å ta av femten kilo, og skulle ønske jeg kunne kjøpe mer magert kjøtt, fisk, grønnsaker og frisk frukt. Men det er for dyrt - skal familien bli mett, må det bli mye pasta og hotdoger, sier Christine Davies i Tacoma i Washington til avisa USA Today. Hun er en av de mange som gjerne ville ha prøvd Atkins, men som ikke har råd. Hun forsørger seg selv, mann og to barn på inntekten som advokatsekretær. Hun har regnet ut at hun ukentlig bruker rundt 250 kroner på mat til seg selv. Skulle hun fulgt en lavkarbdiett, ville hun ha måttet bruke rundt 600- 700 kroner hver uke. Det er utelukket.

- HVIS DU HAR

en akseptabel inntekt og vil slanke deg, så kan du spise grillet kylling, salat og frisk mango og spille litt tennis. Men et menneske i en lavlønnsjobb eller med to- tre jobber er ikke i stand til å gjøre det, sier Adam Drewnowski, leder for Center for Public Health Nutrition ved University of Washington-Seattle.

- Å foreslå for den lavere middelklassen av fattige at de skal spise en diett fylt av fersk fisk, lammekoteletter, eksotiske salater, olivenolje og rødvin - det er provoserende elitisme, sier Drewnowski.

PRISEN ER

én ting, i tillegg kommer problemet med å ha ferske matvarer tilgjengelig. Flere studier av hvor folk bor og hvor de store supermarkedene ligger, viser at det er lommer av «matørkener» i USA. Det er områder hvor det er svært langt å kjøre til matbutikken. Både i indre bystrøk og i mindre bebodde områder er situasjonen slik. I disse «ørkenene» er folk henvist til småbutikker, bensinstasjoner og døgnåpne kiosker for å skaffe seg mat. Her er tilbudet gjerne begrenset til varer som pølser, kylling, pizza, hermetikk, kaker og godteri. Alt til høy pris.

FORSKERNE

ved Universitetet i Mississippi har studert det amerikanske matmarkedet, og hevder at det finnes minst en slik «matørken», den går fra Nord-Dakota nedover til Vest-Texas. Der nytter det neppe å møte opp på Esso-stasjonen og forlange radicchiosalat med vingairettedressing eller friske jordbær dyppet i sjokolade.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer