Tynne beviser for iransk støtte til Irak

Amerikansk etterretning uenig med presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush og flere av hans nærmeste medarbeidere har den siste tiden trappet opp retorikken mot Iran, og anklaget iranske myndigheter for å forsyne sjiamuslimske opprørere i Irak med dødelig våpenteknologi.

Amerikansk etterretning er ikke enige og slår i sin siste oppsummering fast at Iraks naboland Iran og Syria neppe i særlig grad kan anklages for å står bak volden, skriver Newsweek.

Amerikanske tjenestemenn med tilgang til hemmelig etterretningsinformasjon sier til tidsskriftet at bevisene mot iranske myndigheter i beste fall må kalles tvetydige.

Fra enkelte hold påstås det at Iran har forsynt irakiske opprørere med infrarøde sensorer som brukes som utløsere av bomber, men dette stiller analytikere spørsmål ved.

Slike sensorer har mange bruksområder, kan fritt kjøpes over disk for en billig penge i Iran og lett smugles over grensa av hvem som helst. Iranske myndigheter trenger derfor ikke bidra, påpekes det.

Amerikanske tjenestemenn i Bagdad innkalte i forrige uke til pressekonferanse for å legge fram angivelige beviser for Irans sentrale rolle i det irakiske opprøret, men denne ble avlyst.

Bakgrunnen for avlysningen skal ha vært uenighet om hvilke påståtte beviser som fantes mot Iran, skriver Newsweek.

(NTB)

ANKLAGER IRAN: Det hvite hus anklager Iran for å forsyne irakiske opprørere, men amerikansk etterretning stiller spørsmål ved dette. Foto: AP
ANKLAGER IRAN: Det hvite hus anklager Iran for å forsyne irakiske opprørere, men amerikansk etterretning stiller spørsmål ved dette. Foto: AP Vis mer