Tynnslitt tillit

Politiets Fellesforbund opplever Politidirektoratet som arrogant, og med liten evne til selvransakelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sigve Bolstad, leder av Politiets Fellesforbund, bekrefter overfor Dagbladet at tilliten til Politidirektoratet ikke er som den burde være.

- Vår virkelighet er at vi mottar mange negative tilbakemeldinger på hvordan Politidirektoratet framstår. Vår opplevelse er at Politidirektoratet framstår både som arrogante, og i liten grad evner å ta til seg selvransakelse. Konklusjonen er at Politidirektoratet ikke evner å løse problemene. Samtidig understreker sier Bolstad at det finnes mange dyktige ledere i politiet.

«Polert og mørkt» Mandag beskrev professor Stig O. Johannessen, i en kronikk i Dagbladet, politiledelsen slik:

«De snakker om rapporter og resultater. Men de vet ingenting. De mangler profesjonelle og demokratiske verdier. Bak den polerte fasaden er det mørkt».

Sigve Bolstad sier rett ut at prosessene i politiet oppleves som mangelfulle.

- Tidligere var det slik at politiet skulle prioritere kvalitet, tid og økonomi. Nå har kvalitet havnet nederst. Under forarbeidet til politireformen ble vi i Politiets Fellesforbund dratt godt inn i arbeidet av Justis- og beredskapsdepartementet. Det er ikke vår opplevelse nå. Vi opplever at Politidirektoratet har en retning på politireformen som ikke er i samsvar med debatten og behandlingen i Stortinget.

- Hvordan da?

- Det var en bred politisk enighet om at et lokalt forankret politi skulle prioriteres. Kommunene og lokalsamfunnene skulle være med i prosessen for å reformere politiet. Det forebyggende arbeidet skulle ha første prioritert. I dag opplever vi at forebyggende arbeid ikke blir prioritert, slik politikerne vedtok, sier Bolstad.

Sviktende tillit - Vi er nå kommet til et punkt, hvor vi er nødt til å si ifra. Det går for fort. Prosessene som skal forandre politiet er ikke forankret verken i politiet eller i lokalsamfunnene. Kvalitet er byttet ut med hastighet og økonomi.

- Er denne opplevelsen spesiell for dere i Politiets Fellesforbund?

- Vi er kjent med at flere politidistrikt har meldt tilbake til Politidirektoratet at det nå går altfor fort fram.

- Har dere tillit til politidirektør Odd Reidar Humlegård?

- Vi får stadig tilbakemeldinger om at flere og flere mister tilliten til Politidirektoratet, sier Sigve Bolstad, leder av Politiets Fellesforbund.