- Typisk al-Qaida

Baskiske politikere nekter for at ETA har noe med terrorangrepet å gjøre. - Dette er typisk al-Qaida, sier ETA-eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjenner du noen som er i Madrid? Send oss en epost(Dagbladet.no): Baskiske politikere med tette bånd til ETA sier at organisasjonen ikke står bak terrorangrepet i Madrid i dag.

Spanske politikere var raskt ute med å fordømme ETA etter bombeangrepet som krevde minst 173 menneskeliv i dag. 592 mennesker ble skadd.

Angrepene rammet de tre togstasjonene Atocha, Santa Eugenia og El Pozo mellom klokka 07.35 og 07.55 i dag tidlig.

Fire timer etter angrepet sier leder Arnold Otegi for det baskiske partiet Batasuna at ETA ikke står bak aksjonene. Til Radio Popular sier han at de alltid ringer inn advarsler før angrepene.

Han mener at grupper som al-Qaida kan stå bak dagens terrorangrep.

- Måten dette er gjort på, og tallet på skadde og drepte, får meg til å tenke at en operativ celle fra arabiske motstandsgrupper kan stå bak, sier Otegi.

Likner ikke ETA

Flere terroreksperter reagerte tidlig på ryktene om at ETA kunne stå bak aksjonene. To timer før meldingene om at ETA ikke påtar seg ansvaret, sa Marianne Heiberg ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) at dette ikke virket som en ETA-aksjon.

- Det er mulig at det er ETA som står bak. Men de har aldri gjennomført en operasjon der formålet har vært å drepe flest mulig og de har aldri sprengt flere bomber samtidig, sier hun til Dagbladet.no.

- Dette er hundre prosent likt en al-Qaidaaksjon.

Heiberg har tatt doktorgrad om ETA, og sier dagens terrorangrep har flere likhetstrekk med al-Qaidas måte å operere på.

- ETA pleier å varsle om operasjonene en halvtimes tid i forveien. I dag kom det ingen slike varsler. Attentatet er veldig ulikt ETA og veldig typisk al-Qaida, sier hun.

Støttet USA

Dagens aksjon er langt større enn noe ETA har gjennomført i sin 30-årige historie.

På grunn av terroraksjonens omfang ble al-Qaida nevnt kort tid etter at bombene eksploderte. Spania var et av landene som sto sterkest på USAs side under krigen mot Irak, sammen med Polen og Storbritannia.

Store terrorangrep:

  • 11. mars 2004: Flere store eksplosjoner i Madrid. Minst 172 drept. Ukjent hvem som står bak.
  • 2. mars 2004: Bombeangrep mot shiamuslimer i Bagdad og Karbala i Irak. Minst 181 drept.
  • 12. oktober 2002: 202 mennesker blir drept i bombeattentater på Bali. Terrorgruppa Jemaah Islamiyah, med tette bånd til al-Qaida, sto trolig bak aksjonen.
  • 11. september 2001: Al-Qaida kaprer fire fly, og styrter to av dem i World Trade Center og ett i Pentagon. Nærmere 3000 mennesker ble drept.
  • 7. august 1998: 231 mennesker blir drept etter bilbombeangrep mot USAs ambassader i Dar es Salaam i Tanzania og Nairobi i Kenya. Al-Qaida sto bak terrorangrepene.

Kilde: AP

Det er imidlertid også en teori at dagens terroraksjon fikk så enorme konsekvenser at ETA rett og slett ikke tør påta seg ansvaret.

(Dagbladet.no kommer tilbake med mer) Kjenner du noen som er i Madrid? Send oss en epost

131 DREPT: Minst 131 mennesker er drept og 400 er skadd etter dagens terrorangrep.