FISKEGLADE:  De tre fiskeglade kameratene Magnar Haarr (24), Tormod Aniksdal (25) (på bildet) og Jonas Reiestad (31) har trolig forsøkt å lage en provisorisk flåte. Foto: Privat
FISKEGLADE: De tre fiskeglade kameratene Magnar Haarr (24), Tormod Aniksdal (25) (på bildet) og Jonas Reiestad (31) har trolig forsøkt å lage en provisorisk flåte. Foto: PrivatVis mer

-Typisk dem å bygge flåte

Karl Haarr (60) fikk i natt se bilder av den hjemmelagde flåten som trolig ble skjebnen til sønnen og kameratene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Kangerlussuaq/Søndre Strømfjord (Dagbladet): Like før han gikk til sengs natt til i dag fikk Karl Haarr (60) se bilder av den svært provisoriske flåten som hans sønn og to andre nordmenn hadde konstruert. Etter all sannsynligghet ble flåten deres skjebne.

-Helt typisk dem å bygge en slik merkelig farkost, der overrasker meg ikke, sier Haarr til Dagbladet.

Politiet på Grønland viste nordmennene bilder av andre gjenstander som er funnet, samt bilder fra leiteområdet. Det norske følget fikk en svært bred innføring i leiteaksjonen og alle omstendigheter rundt av den lokale politisjefen, Farda Olsen.

Gjorde inntrykk -En helt utrolig mottakelse, det gjorde et voldsomt inntrykk å få all denne informasjonen. Nå vet jeg mye mer, jeg er dypt imponert og beveget over den innsatsen de lokale redningsmannskapene har lagt ned for å finne våre kjære, sa en beveget Haarr.

Selv heller han til den teori at de tre jærbuene og hobbyfiskerne har flettet sammen den rare flåten med den hensikt å flyte ned elva i Paradisdalen. De hadde brukt tre luftmadrasser, og bundet dem sammen med det de fant av kvister, lyng og tremateriale.

Inn i leiteområdet Men Grønland er et karrig land, med langt mer stein enn trær. Buskaset som hang fast i madrassene gjorden den kanskje ikke bedre egnet til å transportere tre voksne menn med tunge ryggsekker. Den ene madrassen var punktert da den ble funnet.

-De hadde også laget seg noe provisorisk styreredskap og ei slags padleåre. Jeg aner ikke hvorfor de valgte en slik transportmåte, sier Karl Haarr.

I formiddag tar politiet stillig til om leitaaksjonen skal fortsette også i dag. Politiet har saumfart området fra helikopter, og bakkemannskaper som også har brukt hunder har gått langs elvebredden. Elva bærer med seg mye slam fra smeltende is, og vannet er derfor svært grumsete fra munningen og et stykke opp i dalen.

Vil bli med Noen fra den norske gruppen har håp om å bli med på leitingen i terrenget i dag. De må i så fall fraktes inn i båt, en tur på nær to timer. Nordmennene har med seg telt og feltutstyr, og kan også ligge over i leiteområdet. Karl Haarr, den nærmeste pårørende til de savnede, vil ikke bli med inn i Paradisdalen. Dalen er et fredet område, hvor det ikke er lov til å lande med helikopter.

Den omkomne og alt utstyret til de savnede nordmennene ble funnet innenfor en radius på en kilometer. I den norske gruppen råder det derfor en oppfatning om at leitingen kan konsentreres om et nokså begrenset område.

PÅ GRØNLAND:  Karl Haarr (60) fikk se bilder av den provisoriske flåten som hans sønn og to kamerater bygde i natt. Foto: Per Lars Tonstad
PÅ GRØNLAND: Karl Haarr (60) fikk se bilder av den provisoriske flåten som hans sønn og to kamerater bygde i natt. Foto: Per Lars Tonstad Vis mer