JAGLANDS PRIS: Årets fredsprisvinner kunngjøres av Thorbjørn Jagland  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
JAGLANDS PRIS: Årets fredsprisvinner kunngjøres av Thorbjørn Jagland Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Typisk Jagland

Nobelprisen til EU bærer Thorbjørn Jaglands merke. Den er motstrøms og hamret ut i store bokstaver, skriver Morten Strand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nok en gang stiller Thorbjørn Jagland seg midt i striden. Ja-sida jubler. Nei-sida sutrer, og SV sutrer mer enn alle. Dermed er det meste gjenkjennelig. Her hjemme.

Men det går an å heve blikket. For Nobels fredspris er større enn Norge. Det er blant annet derfor prisen hvert år er en verdensnyhet. Den er så stor at også EU-kommisjonens president Jose Manuel Baroso virket oppriktig glad da han kommenterte prisen.

- Det er en stor ære for hele EU, alle de 500 millioner innbyggerne, å bli tildelt Nobels fredspris for 2012, sier han.

Det hersker liten tvil og EUs rolle som fredsbygger. Thorvald Stoltenberg sier til Dagbladet at han i sitt 81-årige liv ikke har sett noen bedre oppskrift på fred enn nettopp EU. Fra da EUs forgjenger, Kull- og stålunionen bandt, Tyskland og Frankrike sammen i et økonomisk skjebnefellesskap på 1950-tallet, var en filosofi skapt. For land som er økonomisk avhengige av hverandre går ikke til krig. Denne enkle erkjennelsen har bidratt til fred i Europa etter 2. verdenskrig.

Da EU i 2003 åpnet for medlemskap for land i det vi tidligere kalte Øst-Europa, var EU på ny et instrument for fred i Europa. Integrering av tidligere kommunistland var et stort økonomisk løft. Begrunnelsen var solidaritet, blandet med en dash dårlig samvittighet for landene som følte seg sveket av vesten etter 2. verdenskrig. Men igjen var freds-og integrasjonstanken sentral. Land som er bundet sammen av økonomi og egeninteresse går ikke til krig med hverandre.

Disse to historiske skrittene med 50 års mellomrom var også en stor del av Thorbjørn Jaglands begrunnelse for årets tildeling.

Men det er noe umusikalsk ved at fredsprisen til EU tildeles i nettopp 2012. Kristian Berg Harpviken, direktør ved Fredsforskingsinstituttet i Oslo, PRIO, er en av dem som underer seg over tidspunktet for prisutdelingen.

- Jeg undrer over at EU får prisen i 2012. Det er mange gode historiske grunner til å gi EU prisen, men det er vanskelig å begrunne prisen akkurat i år. Måten EU har taklet den økonomiske krisa på gir ingen god begrunnelse, sier han til Dagbladet.

For håndteringen under Euro-krisa har ikke imponert noen. EU har blitt presset fra skanse til skanse av aggressive spakulanter, uten at organisasjonen har klart å bygge et robust politisk forsvar for verken euroen eller sin egen eksistens.

Det var flere gode kandidater til årets fredspris. De kommer blant annet fra Russland, et land der menneskerettighetene igjen er presset, denne gang av at Vladimir Putin, som i vår kom tilbake i si tredje periode som president.

Men Thorbjørn Jagland har lenge villet gi prisen til EU, og det faktum at SVs representant i Nobelkomiteen, Ågot Valle, har vært syk, og ikke vært aktivt med i komiteens arbeid i år, gjorde det lettere å gi en pris til EU nå. Da får det ikke hjelpe at timingen var dårlig.