Typisk norsk å være harry

Ola og Kari nordmann får stryk i klesveien: - Nordmenns innstilling er at klær er jåleri, ikke at klærne gir viktige signaler om hvem man er, sier motekonsulent Gerd Ordal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste nordmenn trenger å skjerpe seg, mener Ordal. I noen få miljøer er folk flinke til å kle seg, men ellers står det dårlig til.

Dømt etter sekunder

- Når norske menn reiser utenlands og møter sine forbindelser i joggesko, jeans og dressjakke, så føler ikke deres forbindelser at de blir tatt alvorlig. Vel er nordmenn uformelle i klesveien, men det blir ofte litt vel avslappet, sier Ordal.

Utgåtte, slitte og nuppete klær er ikke noe særlig å se på. Det gir signaler om at du er en slurvete person, ifølge Ordal.

Det tar ikke mer enn 5- 10 sekunder før du er målt og bedømt av andre .

Kler du deg som en slask, er det ikke sikkert det hjelper at du er snill og god på bunnen. Da kan det allerede være for seint å få en ny sjanse.

- Det behøver ikke være dyrt, men klærne skal være nystrøkne og i en gjennomført stil. Påbudet om å gå i korte skjørt er tøvete. Det finnes så mange lekre drakter, hvor det kan være like fint med en pen langbukse til. En kvinne som kan å kle seg, vet når hun bør ha på seg skjørt eller ikke, sier Ordal.

Håp for Ola

Ordal øyner nå håp for blant andre norske menn, som er blitt flinkere til å kle seg de siste årene.

- Men det henger ennå igjen at ekte mannfolk skal lukte hest, og det er ennå mange mannfolk som kler seg harry. Kvinnene kler seg i kort og er redde for å vise seg og gjøre det beste ut av seg selv, sier Ordal.