Russisk «våpenhvile»:

- Typisk propagandautspill

Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug tror Putins «våpenhvile» er myntet på egen befolkning. Samtidig hevder Ukraina at Russland har fortsatt med angrep.

ØNSKER VÅPENHVILE: Ifølge Reuters erklærer russiske myndigheter våpenhvile i Ukraina fra kl. 12.00 fredag 6. januar til og med midnatt 7. januar i forbindelse med ortodoks jul. Dette tror generalløytnant Arne Bård Dalhaug er den egentlige grunnen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Putin sier han kjemper mot satanismen i Ukraina - og ønsker å framstille Russland som en forsvarer av den sanne ortodokse tro, sier den pensjonerte generalløytnanten til Dagbladet.

Fredag klokka 12 Mosvka-tid trådte den mye annonserte «våpenhvilen» til Russland i kraft, ifølge statlig russisk TV. «Våpenhvilen» skal angivelig vare i 36 timer - til midnatt lørdag.

Det statlige, russiske nyhetsbyrået Interfax hevder også at Det russiske forsvarsvepartementet har bekreftet stopp av skyting langs hele frontlinja.

Ukraina har fordømt forslaget som «kynisk propaganda». Allerede to timer etter den angivelige våpenhvilen melder nyhetsbyrået AFP om artilleriild i Ukraina.

Ifølge NTB skal Russland har angrepet byen Kramatorsk øst i Ukraina etter at våpenhvilen skulle ha trådt i kraft. Journalister fra AFP har hørt artilleriild både inn og ut av byen Bakhmut, melder NTB.

Det var overhodet for den ortodokse kirken i Russland, patriark Kirill, som fremmet forslaget om våpenhvile torsdag. Dalhaug har liten tro på at patriarken - som er en nær støttespiller av Russlands president Vladimir Putin - har funnet på forslaget på egen hånd.

- Det er en del av spillet at Kirill skal ha oppfordret til dette. Selvfølgelig har ikke Kirill oppfordret Putin til noe Putin ikke har sagt han skal gjøre, påpeker Dalhaug.

LITE TROLIG: Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug har liten tro på at patriark Kirill har fremmet ideen om «våpenhvile» på egen hånd. Foto: Alexander NEMENOV / AFP
LITE TROLIG: Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug har liten tro på at patriark Kirill har fremmet ideen om «våpenhvile» på egen hånd. Foto: Alexander NEMENOV / AFP Vis mer

Har brutt våpenhvile før

Den pensjonerte generalløytnanten viser til at Russland har en hullete CV når det gjelder overholdelser av våpenhviler.

- Ser vi på rask historikk rundt våpenhviler så nektet Russland å inngå våpenhvile i fjor da Ukraina ba om dette på grunn av høytida, sier han og legger til:

- I forbindelse med evakuering av Mariupol så vi at Russland signerte våpenhvile - men brøt så denne.

Dalhaug tror den religiøse begrunnelsen bak Putins grep nå er del av et spill.

- Det er liten grunn til å tro at Putin plutselig ble bekymret for at personer i de okkuperte områdene plutselig ikke fikk gå i kirken. Dette er et typisk propagandautspill, sier han.

Ikke enighet

Dalhaug peker på at lederen for den selverklærte folkerepublikken Donetsk, Denis Pusjilin, - som ble annektert av Russland i en folkeavstemning i slutten av september - har sagt at det ikke er en våpenhvile.

- Separatiststyrkene vil forsvare seg også over julehøytida, sier Pusjilin, ifølge Dalhaug.

- Først og fremst er dette beregnet til innenrikspolitisk konsum, legger Dalhaug til om Putin og Kirills grep.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer