Spania

Tyrefekter stanget 25 centimeter inn i rumpa

Men fortsatte kampen etterpå. - En normal person hadde ikke kunnet gå, mener kirurg.

STANGET: Her blir Juan Leal, den franske matadoren, stanget av en sint okse under tyrefekting 25. mai i år. Foto: Jj. Guillen/EPA/NTB Scanpix
STANGET: Her blir Juan Leal, den franske matadoren, stanget av en sint okse under tyrefekting 25. mai i år. Foto: Jj. Guillen/EPA/NTB ScanpixVis mer

Den franske matadoren Juan Leal ble alvorlig skadd under tyrefekting i Madrid på lørdag. Oksen skal ha stanget ham bakfra og påført et 25 centimeter dypt sår i endetarmen, og et mulig brudd i halebeinet.

Til tross for skaden, og i tydelig smerte, skal Leal ha fortsatt kampen. Han avsluttet med å vise fram oksens avkuttede øre til publikum før han gikk til sykestua, melder El Pais.

Reddet av halebeinet

Dr. Máximo García Leirado, Leals kirurg, forteller til Los Pleyers at det var franskmannens halebein som hindret hornet i å penetrere enda lenger inn og drepe ham.

- Jeg kan ikke forklare hvordan kan kunne fortsette kampen og drepe oksen. En normal person med et slikt sår hadde ikke kunnet gå, sier kirurgen til Mundotoro.

Hvor lang tid det vil ta før tyrefekteren er bra igjen avhenger av om han pådrar seg en infeksjon eller ikke, sier Leirado.

GÅR LØS PÅ FOLKEMENGDEN: Minst fire ble skadd da en okse plutselig bestemte seg for å gå til angrep på publikum under en seremoni i Peru. Det var ingen tyrefektere som ønsket å slåss mot denne oksen, grunnet dens aggressivitet. Video: Reuters Vis mer

Falt over ende

Leal er ikke den første tyrefekteren som har blitt stanget i rumpa. Matadoren Antonio Romero ble stygt skadd under et stevne i Mexico City i 2017. Dette meldte Dagbladet om kort tid etter hendelsen.

Tyrefekteren skulle spinne rundt sin egen akse da han mistet balansen, og falt over ende. Oksen grep muligheten og stanget Romero i rumpa med et 28 centimeter langt horn.

Flere andre tyrefektere var raskt på pletten for å distrahere den sinte oksen, og Romero ble umiddelbart fraktet til sykehuset med omfattende skader i rektum.

- En nasjonal skam

Tyrefekting har århundrer med tradisjon i Spania, og står spesielt sterkt i rurale strøk. Men den nasjonale tradisjonen er også svært kontroversiell. Som Dagbladet har tidligere omtalt, demonstrerte tusenvis av spanjoler mot den kulturelle arven i 2016.

- Tyrefekting er en nasjonal skam, og dersom det representerer Spania på noe vis, så er ikke jeg spansk, sa en av demonstrantene som The Guardian snakket den gangen.

Catalonia forbød tyrefekting i 2010, men i 2016 besluttet grunnlovsdomstolen i Spania at et lokalt forbud mot tyrefekting i regionen var i strid med en nasjonal lov som beskytter tradisjonen.

Domstolen konkluderte med at lokale myndigheter kan styre andre offentlige arrangementer selv, men at tyrefekting er en del av nasjonalarven og må beskyttes. Dette omtalte Dagbladet i 2016.