Tyrkere døde av H5N1

«Europa bør være klar for en potensiell pandemi.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nok en tyrkisk tenåring er død, smittet med fugleinfluensa.

Tyrkiske myndigheter har så langt bekreftet at to søsken som bodde på en fjørfegård ble smittet og døde etter å ha blitt utsatt for det dødelige H5N1-viruset. Flere i familien skal også være smittet etter å ha spist infisert fugl.

Tyrkiske myndigheter har etablert en tre-kilometers karantenesone rundt landsbyen der de to opprinnelig ble smittet, og myndighetene har så langt tatt livet av tusenvis av fugler i området.

Viruset har så langt tatt mer enn 60 liv i Sørøst-Asia, de fleste av dem folk som har jobbet med fjørfe, ifølge ANB.

Frykter pandemi

Forskere frykter at H5N1-viruset skal mutere slik at det smitter fra menneske til menneske. I verste fall kan det føre til at flere millioner mennesker dør, frykter forskerne.

Ifølge BBC kan dette skje dersom en person med vanlig influensa smittes med den dødelige H5N1-varianten.

Nå vil EUs helsekommisjonær, Markos Kyprianou, at Europas nasjoner går til masseinnkjøp av influensamedisiner, og han vil også ha regelmessig vaksinering av folk i utsatte områder.

DØD AV H5N1: Kisten til 14-årige Mehmet Ali Kocyigit bæres inn i en ambulanse for å fraktes til begravelsen. Foto: Scanpix
DØD AV H5N1: Kisten til 14-årige Mehmet Ali Kocyigit bæres inn i en ambulanse for å fraktes til begravelsen. Foto: Scanpix Vis mer

- Europa bør være klar for en potensiell pandemi, sier Kyprianou.