13 KINESERE: Ifølge Reuters skal 13 av de 45 utenlandske IS-rekruttene som er pågrepet, være kinesere. Foto: CCTV / Reuters / NTB Scanpix
13 KINESERE: Ifølge Reuters skal 13 av de 45 utenlandske IS-rekruttene som er pågrepet, være kinesere. Foto: CCTV / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Tyrkia: - Flere utenlandske IS-rekrutter pågrepet. Blant dem flere kinesere

Kinesere prøvde å ta seg til Syria via Tyrkia, melder Reuters.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har skjedd flere pågripelser i Gaziantep, sørøst i Tyrkia nær den syriske grensen, melder nyhetsbyrået Dogan søndag.

Dersom opplysningen stemmer, kan dette ifølge NTB oppfattes som et klart tegn på at tyrkiske myndigheter styrker presset på IS, som får svært mange fremmedkrigere over grensen mellom Tyrkia og Syria.

Mange kinesere blant de pågrepne Ifølge Reuters, som siterer kinesiske CCTV, har over hundre muslimske kinesere blitt deportert fra Thailand. Et bilde viser 13 personer med svarte hetter trukket over hodet. Hver enkelt person blir passet på av hver sin vakt.
 
De pågrepne skulle til Syria via Tyrkia for å verve seg til væpnede islamistiske grupper, ifølge Reuters. 
Noen av de pågrepne har allerede vært i Syria.

Hundrevis uigurer fra Kinas Xinjiang-provins har reist til Tyrkia for å slutte seg til IS. Uigurer er en mulimsk minoritet i Kina som utvandret fra Tyrkia på 700-tallet, og som slo seg ned på områder der den vestlige delen av dagens Kina ligger.

Mange pågripelser Fredag ble 21 mistenkte IS-medlemmer pågrepet i Istanbul og andre steder i Tyrkia.

Gaziantep har lenge fungert som en inngangsport for IS-rekrutter som vil til Syria. Hit reiser de ofte med buss etter å ha fløyet til Istanbul fra sine respektive hjemland. Reisen over grensen til Syria er kort, men ulovlig.

Bare søndag ble 25 utlendinger, de aller fleste fra Tadsjikistan, pågrepet på busstasjonen i Gaziantep, ifølge Dogan. Tyrkisk politi har vært i full sving her siden fredag, og i alt skal altså 45 IS-rekrutter ha blitt pågrepet.

De mistenkte blir avhørt før de trolig deporteres til hjemlandene.

Vestlige makter har gjentatte ganger anklaget Tyrkia for ikke å ha gjort nok for å stanse strømmen av fremmedkrigere over landets 911 kilometer lange grense til Syria. Tyrkia avviser blankt anklagene og parerer med å be Vesten gjøre mer for å avlaste byrden tyrkerne bærer ved å huse 1,8 millioner syriske flyktninger.