Tyrkia: 4.000 omkomne funnet

Ankara (NTB-Reuters-AFP): Tyrkiske redningsmannskaper nekter å gi opp håpet om å finne flere overlevende etter jordskjelvet som rammet landet tidlig tirsdag morgen. To døgn senere ble det fortsatt lett intenst etter mennesker som kan ha blitt sperret inne i ruinene av sammenraste hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Duzce nordvest i Anatolia-regionen ble en tenåringsjente og en kvinne gravd fram fra ruinene av en fem etasjers bygning, etter å ha ligger begravd under bygningsrester i 44 timer. I Golküc ved Marmarahavet var gleden stor, da en 15 dager gammel pike ble brakt i sikkerhet etter åtte timers hardt arbeid.

Tyrkerne fikk hjelp av eksperter fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Sveits, Russland og Israel. Et lag på 11 frivillige med 8 redningshunder dro onsdag kveld av gårde fra Norge, og Norges Røde Kors og Utenriksdepartementet har bevilget penger til et feltsykehus som skal være i drift fra søndag.

Tapstallene

Antallet omkomne i jordskjelvet var ved 0500-tiden torsdag morgen kommet opp i mer enn 4.000, mens over 18.350 var skadd, opplyste den tyrkiske regjerings krisesenter i hovedstaden Ankara. Mer enn 2.000 mistet livet i Izmit ved Marmarahavet, der skjelvet hadde sitt episenter.

Skjelvet, som ble målt til 7,4 på Richters skala, krevde 2.033 menneskeliv og skadet 5.000 andre i Izmit-området. I naboregionen Sakarya var det inntil torsdag morgen funnet 723 omkomne, mens rundt 460 mistet livet i storbyen Istanbul, opplyste talsmenn ved krisesenteret.

Brannmannskaper i Izmit greide å få kontroll over den voldsomme brannen som siden tirsdag hadde herjet det statlige oljeselskapet Tupras' raffineri i byen. Flammene døde delvis ut av seg selv, etter at innholdet i seks store tanker - tre av dem med en kapasitet på 10.000 tonn hver - var brent ut.

Gjenopprettes

Tyrkiske myndigheter intensiverte torsdag arbeidet med å gjenopprette teleforbindelsene og forsyningen av drikkevann og strøm til de jordskjelvrammede områdene. Det ble også arbeidet intenst med å reparere veiene, slik at hjelpemannskaper og forsyninger av nødhjelp kunne komme fram.

Men flere steder ble det klaget over at ofrene for jordskjelvet fikk for lite hjelp, og at hjelpen kom for seint fram. I Sakarya ikke langt fra Izmit fortalte lokalbefolkningen at de ikke hadde fått forsyninger av mat, mer enn 24 timer etter jordskjelvet.

Full oversikt over de materielle skader etter jordskjelvet får man trolig først i neste uke, da alle etterskjelv ventes å være over. Men observatører sier at Tyrkias sårbare økonomi trolig vil bli utsatt for ytterligere en hard belastning som følge av naturkatastrofen.