Tyrkia angriper mål i Syria som svar på bombeangrep

Syrisk bombeangrep på tyrkisk by drepte ei mor og hennes fire barn. Nå svarer Tyrkia militært mot syriske mål og innkaller til krisemøte i Nato.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyrkia angriper i kveld mål i Syria etter at bomber fra syrisk side av grensa i dag rammet den tyrkiske byen Akcakale og drepte fem mennesker. Det bekrefter landets statsminister.

- Våre væpnede styrker svarte umiddelbart på dette avskyelige angrepet. Vi identifiserte militære mål inne på syrisk side ved hjelp av radar og angrep dem med artilleri. Tyrkia vil alltid svare på provokasjoner mot vår nasjonale sikkerhet, slik som kom fra det syriske regimet i dag, heter det i den offisielle uttalelsen.

Tyrkia er også et Nato-land og Reuters melder nå at Tyrkia innkaller Nato-ambassadører til et krisemøte seint i kveld under artikkel fire. Det vil si at de føler sin territoriale integritet er truet. Saken vil også bli tatt opp i sikkerhetsrådet i FN.

Du kan følge den dramatiske utviklingen live på Reuters.

- Utbredt sinne mot Syria Dette er en ytterligere opptrapping av konflikten mellom de to landene, der Assad-regimet i Syria er under sterkt press på grunn av den pågående borgerkrigen. 

De døde på tyrkisk side var en kvinne og hennes fire barn, mens ni andre ble skadet.

Byen Akcakale har flere ganger de siste ukene blitt rammet av bomber som kommer fra syrisk side. Innbyggerne har blitt rådet til ikke å nærme seg grensa og flere enn 100 skoler er stengt i regionen på grunn av voldshandlingene i nabolandet.

- Det er et utbredt sinne mot Syria i byen vår, sier borgermester i Akcakale, Abdulhakim Ayhan, ifølge BBC, og la til at streifskudd og bombenedslag har ført til panikk i byen de siste ti dagene.

Clinton: - Farlig situasjon USAs utenriksminister Hillary Clinton kommenterte angrepet tidligere i dag, før det ble kjent at Tyrkia har gått til motangrep.

- Vi er opprørt over at syrerne har skutt over grensa, og vi beklager tap av liv på tyrkisk side. Dette er en veldig farlig situasjon, sa Clinton.

Inne i selve Syria fortsetter også volden i opprøret mot president Bashar Al-Assad. Minst 34 mennesker ble drept i en serie bombeeksplosjoner i Aleppo, Syrias nest største by. Flere bygninger ved et sentralt torg i byen er jevnet med jorden.

Dagbladet.no kommer med mer

FEM DREPT: Fem mennesker ble drept og ni skadd da bomber fra syrisk side landet i den tyrkiske byen Akcakale. Foto: Rauf Maltas/Anadolu Agency/Reuters/NTB Scanpix
FEM DREPT: Fem mennesker ble drept og ni skadd da bomber fra syrisk side landet i den tyrkiske byen Akcakale. Foto: Rauf Maltas/Anadolu Agency/Reuters/NTB Scanpix Vis mer