Tyrkia anklager USA for å ha vært en del av kupplanene. Det får amerikanerne til å se rødt

Full ordkrig etter kuppforsøket.

«FALSKE OG SKADELIGE»: Utenriksminister John Kerry er klar i sin tale over at uttalelsene fra Tyrkia ikke vil gå upåaktet hen. I en uttalelse fra USAs utenriksdepartement heter det at slike beskyldninger er falske og skadelige. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB Scanpix
«FALSKE OG SKADELIGE»: Utenriksminister John Kerry er klar i sin tale over at uttalelsene fra Tyrkia ikke vil gå upåaktet hen. I en uttalelse fra USAs utenriksdepartement heter det at slike beskyldninger er falske og skadelige. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Landskapet er fortsatt uoversiktlig etter kuppforsøket mot den sittende presidenten Recep Tayyip Erdogan i Tyrkia.

Anklagene om hvem som sto bak planleggingen av kuppet hagler i alle retninger, og det er nesten like mange teorier som det er stemmer i diskusjonen.

Erdogan selv har vært klar i sin tale om at det er Fetullah Gülen som er hjernen bak kuppforsøket. Den samme mannen som lever i eksil i USA.

Flere har også trukket parallellen enda lenger. At USA selv langt på vei har vært direkte involvert.

- USA står bak

En av de som har hevet stemmen er Tyrkias statsminister Binali Yildirim. Han ber om at USA utleverer Gülen.

- Ethvert land som står bak ham, er ingen venn av Tyrkia. I dag, etter dette kuppforsøket, ber jeg dere nok en gang - utlever denne mannen til Tyrkia nå.

Arbeidsminister Suleyman Soylu går enda lenger i sin retorikk:

- USA står bak kuppforsøket. Flere journaler som publiseres der (i USA), har bedrevet aktiviteter i månedvis. I mange måneder har vi sendt henvendelser til USA om Fetullah Gülen. USA må utlevere ham, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer