«FALSKE OG SKADELIGE»: Utenriksminister John Kerry er klar i sin tale over at uttalelsene fra Tyrkia ikke vil gå upåaktet hen. I en uttalelse fra USAs utenriksdepartement heter det at slike beskyldninger er falske og skadelige. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB Scanpix
«FALSKE OG SKADELIGE»: Utenriksminister John Kerry er klar i sin tale over at uttalelsene fra Tyrkia ikke vil gå upåaktet hen. I en uttalelse fra USAs utenriksdepartement heter det at slike beskyldninger er falske og skadelige. Foto: Sergei Karpukhin / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Tyrkia anklager USA for å ha vært en del av kupplanene. Det får amerikanerne til å se rødt

Full ordkrig etter kuppforsøket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Landskapet er fortsatt uoversiktlig etter kuppforsøket mot den sittende presidenten Recep Tayyip Erdogan i Tyrkia.

Anklagene om hvem som sto bak planleggingen av kuppet hagler i alle retninger, og det er nesten like mange teorier som det er stemmer i diskusjonen.

Erdogan selv har vært klar i sin tale om at det er Fetullah Gülen som er hjernen bak kuppforsøket. Den samme mannen som lever i eksil i USA.

Flere har også trukket parallellen enda lenger. At USA selv langt på vei har vært direkte involvert.

KUPPFORSØKET: Militære styrker prøvde å ta over makten i Tyrkia. President Erdogan sitter fortsatt med makten. Dette er en oversikt over hva som har skjedd i Tyrkia. Video: CNN/Reuters/Scanpix/Storyful/AP. Vis mer

- USA står bak

En av de som har hevet stemmen er Tyrkias statsminister Binali Yildirim. Han ber om at USA utleverer Gülen.

- Ethvert land som står bak ham, er ingen venn av Tyrkia. I dag, etter dette kuppforsøket, ber jeg dere nok en gang - utlever denne mannen til Tyrkia nå.

Arbeidsminister Suleyman Soylu går enda lenger i sin retorikk:

- USA står bak kuppforsøket. Flere journaler som publiseres der (i USA), har bedrevet aktiviteter i månedvis. I mange måneder har vi sendt henvendelser til USA om Fetullah Gülen. USA må utlevere ham, sier han.

- Spekulasjoner og påstander

USA var raskt på banen etter at kuppforsøket var igangsatt, og oppfordret folk om å støtte det folkevalgte styret i Tyrkia. De tar derimot ikke pent på påstandene om at de har vært involvert i kupplanene.

Utenriksminister John Kerry var tydelig i sin tale på at slike anklager ikke vil gå upåaktet hen.

ARRESTERT: Den tyrkiske admiralen Nejat Atilla Demirhan blir her arrestert. Admiral er en av de høyeste gradene innenfor sjøforsvar/ på krigsflåte. Video: CNN Vis mer

- Spekulasjoner og påstander om at USA spilte en rolle i det mislykkede kuppet, er falske og skadelige for forholdet mellom USA og Tyrkia, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet.

I tillegg er det et utdrag fra samtalen mellom Kerry og hans tyrkiske motpart Mevlut Cavusoglu. Her skal Kerry også ha gjort det klart at USA akter å bistå Tyrkia i etterforskningen som følger kuppforsøket.

Teori om at Erdogan står bak

Det at Tyrkia nå krever utlevering, betyr ikke nødvendigvis at Erdogan er redd for Gülen. Det sier Tyrkia-ekspert Joakim Parslow til Dagbladet.

- Nå trenger regjeringen fiendene og de trenger å opprettholde en viss stemning. Jeg vet ikke om han virkelig er redd for Gülen eller om han bare vil melke situasjonen for alt den er verdt. Erdogan har kalt Gülens nettverk for et terrornettverk, men vi har ikke sett noen tegn på at de er det. De opererer gjennom forretningsforbindelser og rettssystemet, sier han.

KLAR TALE: Den tyrkiske presidenten Tayyip Erdogan sier at det bare er en liten del av militæret som vil kuppe landet. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Nå verserer det også rykter om at president Erdogan selv står bak kuppforsøket, slik at han kunne slå det ned og dermed stå enda sterkere etterpå.

Fethullah Gülen har også uttalt til en liten gruppe journalister, at Erdogan selv kan ha stått bak, skriver The Guardian.

- Det er mulig at kuppet er iscenesatt for å kunne fremsette flere anklager, sier Gülen.

- Helt usannsynlig

Denne teorien betegner både Parslow og redaktør for tyrkiskpolitikk.no, Morten Myksvoll, som helt usannsynlig.

- Det er vanlig med konspirasjonsteorier i Tyrkia, men det er mye mer sannsynlig at det var et reelt kuppforsøk. Jeg tror heller ikke at han trengte dette kuppet. Han var for eksempel allerede veldig godt i gang med å renske folk ut av rettssystemet, men nå bruker han kuppforsøket som et påskudd til å renske ut motstandere, sier Parslow.

I begynnelsen av juni ble det vedtatt en stor utskiftning av dommere og aktorer og mange ble flyttet på eller avsatt. Parslow forklare at hvis vi legger til de 140 dommerne det nå er utstedt arrestordre på, og de 2.745 dommerene som ble sparket lørdag, har Erdogan kvittet seg med halve dommer- og aktorstanden i Tyrkia.

Morten Myksvoll mener også at man må være ganske konspiratorisk for å tro at Erdogan selv stod bak kuppforsøket.

- Hele kuppet har jo vært direktesendt. Nettet ble forsøkt sperret, men tyrkere er så vant til det at de fant veier rundt. Det er ikke sånn at Erdogan bare kan knipse med fingrene og gjøre dette. Det er heller ikke overraskende at hæren lo raskt ned på kuppforsøket. Store deler av hæren var ikke med på det, og det tok ikke lang tid før de begynte å kjempe mot kuppmakerne, sier Myksvoll.

Seint søndag er den tyrkiske flybasen Incirlik gjenåpnet etter kuppforsøket, og den USA-ledede koalisjonen mot ekstremistgruppa IS har gjenopptatt luftangrepene.

- Etter tett koordinering med våre tyrkiske allierte har de gjenåpnet luftrommet for militære fly. Dermed er alle IS-relaterte luftoperasjoner fra alle flybaser i Tyrkia gjenopptatt, opplyser Pentagon ifølge NTB.

MILITÆRET: Militærpoliti i Istanbul løfter hendene sine i været mens de går bortover Bosporus-brua. Video: CNN Vis mer