Tyrkia åpner for USA

Den tyrkiske nasjonalforsamlingen vedtok torsdag å gi USA tillatelse til å modernisere flere baser og havner som skal brukes i en eventuell krig mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vedtaket var det første konkrete skrittet fra NATO-landet Tyrkias side i retning av å støtte en amerikansk-ledet krig mot nabolandet.

Vedtaket ble gjort bak lukkede dører, etter at flertallet i nasjonalforsamlingen tidligere bestemte å drøfte saken bak lukkede dører.

Vedtaket om å holde publikum og presse ute ble gjort etter hard debatt og mot protestene til opposisjonen, som mener at regjeringspartiet forsøker å dekke over at det er på glid i spørsmålet om støtte til en eventuell krig mot Irak. Regjeringspartiet har rent flertall i nasjonalforsamlingen.

Etter flere måneder med motstand snudde regjeringspartiet AKP tidligere denne uka og antydet at Tyrkia vil stå ved USAs side, trass i frykt for at en krig kan føre til at Irak splittes og at en kurdisk stat oppstår i nord.

USA har tilbudt seg å bruke flere millioner dollar på å oppgradere militærbaser i det østlige Tyrkia, og denne uka innleder visefinansminister John Taylor samtaler om mer økonomisk hjelp hvis en krig skader Tyrkias økonomi.

18 .februar skal nasjonalforsamlingen drøfte om USA også skal få lov å utplassere militære styrker på basene, som så kan brukes som utgangspunkt for et angrep på Irak.

NTB