Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyrkia arresterte og deporterte flyplassbomber i Brussel

Ibrahim El Bakraoui sprengte seg selv i lufta på hovedflyplassen i Brussel.

 BLE SENDT TILBAKE: Ibrahim El Bakraoui var en av angriperne som sprengte seg selv i lufta på flyplassen i Brussel. Ifølge tyrkiske myndighet ble han i fjor deportert fra Tyrkia. Foto: EPA/Scanpix
BLE SENDT TILBAKE: Ibrahim El Bakraoui var en av angriperne som sprengte seg selv i lufta på flyplassen i Brussel. Ifølge tyrkiske myndighet ble han i fjor deportert fra Tyrkia. Foto: EPA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ibrahahim El Bakraoui (30) ble pågrepet i den tyrkiske provinsen Gaziantep nær grensen til Syria i juni i fjor og deretter sendt til Nederland etter eget ønske måneden etter, opplyste den tyrkiske presidenten på en pressekonferanse.

- Nederland lot ham gå fri til tross for advarslene om at mannen var en fremmedkriger, sa Receyp Erdogan til pressekorpset.

Bakraoui ble sendt til Nederland som også ble varslet om deportasjonen, men skal likevel ha blitt løslatt og overført til Nederland, ifølge presidenten. Når overføringen skjedde er foreløpig uklart.

Ifølge uttalelsen fra tyrkiske myndigheter besluttet belgiske myndigheter deretter å løslate 30-åringen.

Sprengte seg selv på flyplassen Belgisk politi har konkludert med at det var brødrene Khalid (27) og Ibrahim El-Bakraoui som sto bak selvmordsangrepene mot Zantvem lufthavn og t-banenettverket i Brussel.

Ibrahim stod for selvmordsbombingen på flyplassen, mens lillebroren Khalid dro videre til metrostasjonen Maelbeek og stod bak angrepet der.

Under dagens pressekonferanse kom det fram at belgisk politi har funnet testamentet til selvmordsbomberen Ibrahim El Bakraoui (30) på en PC i en søppelkasse ved rue Max-roos i Schaerbeek-distriktet, under politiaksjonene i området tirsdag. Testamentet skal ha blitt spilt inn som en lydfil.

Ifølge van Leeuw skal Ibrahim blant annet ha sagt «jeg vet ikke hva jeg skal gjøre», og ha gitt uttrykk for at han hadde dårlig tid. På opptaket sier han også at han fryktet å ende opp i en celle ved siden av Paris-terroristen Salah Abdeslam, dersom terroraksjonen trakk ut i tid.


Statsadvokaten sa at Ibrahim El Bakraoui sa dette på lydopptaket: - Jeg er alltid på rømmen, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger, jeg er ettersøkt overalt og jeg er ikke trygg lenger.

Tyrkia stanset IS-siktede Tyrkiske myndigheter meldte i går om at en IS-mistenkt mann med eksplosiver på seg var sammen med ni andre IS-mistenkte pågrepet i et forsøk på ta seg inn i Tyrkia Fra Syria.

Mannen hadde på seg utstyr som var klargjort til å detoneres, ifølge de tyrkiske nyhetsbyråene Anadolu og DHA.

Sikkerhetsstyrkenes pågripelse av de ti, som ifølge Anadolu og DHA mistenkes for å være tilknyttet IS, skjedde tre dager etter at en selvmordsbomber sprengte seg i Istanbul og drepte fire mennesker. Myndighetene mener IS sto bak angrepet.

De islamistiske krigerne som kommer til Syria bruker som regel Tyrkia som transittland. Tyrkia-grensen mot Syria er totalt 822 kilometer lang, og tyrkiske myndigheter mener det er en umulig oppgave å patruljere hele grensa.

Dagbladet oppdaterer saken.

Hele Norges coronakart