Tyrkia blir kandidatland til EU

I dag har Tyrkia fått status som kandidatland til EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs utenriksministre møttes i dag i Helsiniki i Finland for å planlegge den planlagte utvidelsen av EU. Det kan skje raskere enn man før har antatt. Hele tolv land kan komme til å ligge i forhandlinger om om medlemskap i EU fra neste år.

De håpefulle kandidatene har så langt vært delt inn i grupper. De mest kvalifiserte landene skulle få sitt kandidatur behandlet først. Polen, Tsjekkia, Ungarn, Slovenia, Estland og Kypros tilhørte den første gruppa, og begynte sine forhandlinger i 1998.

Nå har EU bestemt seg for å begynne medlemskapsforhandlinger med seks nye land: Slovakia, Latvia, Litauen, Bulgaria, Romania og Malta. Det er også bekreftet at Tyrkia har blitt kandidatland, men det er uklart når EU vil begynne å forhandle med Tyrkia.

Menneskerettighetssituasjonen i Tyrkia har vært en av hovedinnvendingene mot å ta akseptere Tyrkia som kandidat til EU, på tross av landets medlemskap i NATO. Tyrkia selv har uttrykt frustrasjon over å ikke bli akseptert som kandidat, og hevder at dette er fordi EU ikke er interessert i et muslimsk medlemsland.