Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyrkia blokkerer Wikipedia og forbyr TV-dating

- Etter en rettsordre som skal beskytte «nasjonal sikkerhet og offentlig orden».

STENGER: Tyrkia stenger tilgangen til Wikipedia og forbyr sjekkeprogrammer på TV. Frykten øker for at president Recep Tayyip Erdogan vil stramme grepet ytterligere. Foto: Burhan Ozbilici / AP / Scanpix
STENGER: Tyrkia stenger tilgangen til Wikipedia og forbyr sjekkeprogrammer på TV. Frykten øker for at president Recep Tayyip Erdogan vil stramme grepet ytterligere. Foto: Burhan Ozbilici / AP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkia stenger tilgangen til Wikipedia og forbyr sjekkeprogrammer på TV. Frykten øker for at president Recep Tayyip Erdogan vil stramme grepet ytterligere.

Lørdag avskjediget regjeringen også 4000 offentlig ansatte i den siste bølgen av utrenskinger under unntakstilstanden som har rådet siden kuppforsøket i juli i fjor.

Tyrkiske kommunikasjonsmyndigheter opplyser samme dag at de håndhever det de kaller et forbud mot Wikipedia.org etter en rettsordre som skal beskytte «nasjonal sikkerhet og offentlig orden».

Årsaken er ifølge statlige medier at nettleksikonet ikke har gitt etter for krav om å fjerne innhold som angivelig fremmer anklager om tyrkisk samarbeid med ulike terrorgrupper.

Støtte fra Wales

Wikipedia-grunnlegger Jimmy Wales erklærer støtte til det tyrkiske folk i en Twitter-melding lørdag.

– Tilgang på informasjon er en grunnleggende menneskerettighet. Tyrkias folk – jeg kommer alltid til å støtte dere og kjempe for denne retten, tvitrer mannen bak leksikonet som er blant verdens mest populære nettsider.

Tyrkiske myndigheter blokkerer fra før tilgangen til flere titusen nettsteder. Lørdag la regjeringen dessuten ned forbud mot de enormt populære datingprogrammene på tyrkisk TV.

Utvidet presidentmakt

Verken på fjernsyn eller radio kan det ikke tillates programmer der folk «finner venner og ektefeller», heter det i teksten til et nytt dekret. Erdogans regjering har tidligere kritisert slike datingshow. Visestatsminister Numan Kurtulmus uttalte i mars at datingprogrammer ikke er i tråd med tyrkiske tradisjoner og skikker.

Erdogan har ledet Tyrkia siden 2003, først som statsminister og nå president. 16. april sa et knapt flertall ja i en folkeavstemning til å styrke presidentens makt, noe kritikere mener kan bringe landet i retning av diktatur.

Utrensking

Tyrkia innførte unntakstilstand etter et mislykket militærkupp i fjor sommer og har siden brukt unntakslovene flittig.

Lørdag kom et dekret med navnene på 3974 offentlig ansatte som får sparken. Halvparten av dem er ansatt i justisdepartementet eller forsvaret, mens 500 er akademikere. Masseoppsigelsene er ledd i en massiv utrensking der over 100 000 personer er suspendert eller avskjediget siden kuppforsøket.

26. april ble over 9.000 politifolk suspendert og over 1000 personer pågrepet.

Sensur

Totalt er 47 000 personer blitt pågrepet siden juli i fjor. Titalls journalister sitter bak lås og slå, og en lang rekke medier er blitt stengt i landet.

Det var tidlig lørdag morgen at brukere i Tyrkia opplevde at de ikke fikk tilgang til noen av de forskjellige språkutgavene av Wikipedia.

– Mangel på tilgang er i tråd med internettfiltrene som brukes for å sensurerer innhold i landet, uttaler aktivistgruppa Turkey Blocks, som overvåker begrensninger på internett i landet.

Kontaktet Wikipedia

Det statsdrevne nyhetsbyrået Anadolu melder at Wikipedia forbys fordi nettstedet ikke tok bort innhold som angivelig fremstiller Tyrkia «på samme nivå som, og i samarbeid med» terrorgrupper.

Tidligere har tyrkiske myndigheter i perioder innført restriksjoner for bruk av YouTube, Twitter og andre sosiale medier.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media