Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyrkia bomber: - Sender syriske opprørere i front

Kurdere ble helter da de nedkjempet IS. Nå er de terrorister igjen.

ANGREP: Tyrkias president, Recep Erdogan, bekrefter at den militære operasjonen mot kurdiske områder i Syria, er i gang. Video: NTB Scanpix Vis mer

Onsdag ettermiddag bekreftet Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at hans militære styrker har gått til aksjon mot kurdere inne i nabolandet Syria både på bakken og fra lufta.

Bilder, video og andre observasjoner i grenseområdene viser eksplosjoner på syrisk side, og tyrkiske fly har gjennomført angrep mot mål i grensebyen Ras al-Ayn inne i Syria.

Ifølge den britiskbaserte organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er 15 personer drept i de tyrkiske angrepene, hvorav åtte sivile, melder NTB.

SDF melder videre at tyrkerne har angrepet 16 mål med 25 kampfly.

Kortvarig hyllest

Den kurdiske gruppa YPG fikk kortvarig heltestatus for å ha bekjempet den islamske staten IS, men har status som kurdisk terrororganisasjon hos president Erdogan og hans styre.

- Tyrkia er inne i Syria for å angripe YPG. Dette gjør de fordi de mener at YPG henger sammen med PKK, som har kjempet en geriljakrig i Tyrkia siden 1984. PKK har stått bak en rekke terrorangrep i Tyrkia, og Tyrkia mener derfor at YPG også er terrorister.

TYRKISK BOMBE I SYRIA: Dette bildet tatt onsdag ettermiddag fra tyrkisk siden av grensen mellom Tyrkuia og Syria, viser en bombe fra tyrkisk krigsfly som slår ned i grensebyen Ras al-Ayn på syrisk territorium. Foto: Ibrahim Toprak / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM/NTB Scanpix.
TYRKISK BOMBE I SYRIA: Dette bildet tatt onsdag ettermiddag fra tyrkisk siden av grensen mellom Tyrkuia og Syria, viser en bombe fra tyrkisk krigsfly som slår ned i grensebyen Ras al-Ayn på syrisk territorium. Foto: Ibrahim Toprak / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM/NTB Scanpix. Vis mer

- Når tyrkiske soldater nå krysser grensa til Syria, vil neppe president Assad og hans regime sette inn noen motoffensiv, analyserer Tyrkia-ekspert og førsteamanuensis Einar Wigen ved Universitetet i Oslo - Institutt for kulturstudier og orientalske språk.

Terrorister - helter - terrorister

- YPG har vært Vestens spydspiss mot IS, men både Tyrkia og Assad-regimet har interesse av bekjempe dem. Nå når Vesten har erklært kampen mot IS som vunnet, har de ikke lenger bruk for YPG, som så står alene igjen.

Han har ikke oversikt fra time til time om militære styrker har krysset den 900 kilometer lange grensa (Norge og Sverige har 1 630 kilometer grense, til sammenlikning).

Arabisktalende - fra tyrkisk side

Men han har merket seg et interessant trekk fra tv-bilder og -lyd siste døgn:

- Levende lyd og bilder viser arabisktalende soldater på vei fra tyrkisk side mot grensa. Det tyder på at Tyrkia vil bruke soldater fra opprørsgruppa Den frie syriske arme i operasjonen mot YPG. Mange av disse har søkt tilflukt etter hvert som Assad-regimet har nedkjempet opprørere i landet.

- Hvilken rolle de vil spille er ennå usikkert, men det er sannsynlig at de vil ta seg av nærkampene inne i Syria. Men Tyrkia stiller med logistikk, kampflystøtte og tung skyts, sier Wigen.

De vil sannsynligvis få en rolle i styringen av området på lengre sikt.

3,6 millioner flyktninger

Siden 2011 har 3,6 millioner syriske flyktninger kommet til Tyrkia. En betydelig andel av dem har bakgrunn fra militær kamp mot Assad-regimet.

- Det er neppe en uoverkommelig oppgave for tyrkiske myndigheter å bygge opp Den frie syriske hær til en formidabel styrke ved å trene og rekruttere syriske flyktninger som allerede er i Tyrkia, kommenterer Wigen.

Den kurdiske gruppa (YPG) som spilte hovedrollen i nedkjempingen av IS på Syrias territorium, fikk en heltestatus blant kurdere både i Syria og Tyrkia. Den har også fått en høy stjerne i vestlige land med USA i spissen.

Kurdiske militær muskler

Våpenstøtten som Vesten stilte med, ga kurderne i Nord-Syria store militære muskler, som de nå har i «bakhånd» i det Wigen omtaler som en statsdannelse.

Verken Assad-regimet eller Tyrkia ønsker en kurdisk statsdannelse på syriske territorium.

YPG er den mest markante kurderbevegelsen i området der krigshandlinger på ny er aktualisert.

- Hvor store og mektige er YPG?

- Jeg kan ikke gi noe eksakt svar på det. Tyrkia regner YPG som identisk med PK, og betegner begge som rene terrororganisasjoner. PKK var i utgangspunktet en maoistisk bevegelse. Selv om mye har endret seg, er den fremdeles sekulær og revolusjonær.

- EU, NATO og andre skiller mellom de to, og har bare PKK på terrorliste. YPG benekter at de har noe med PKK å gjøre.

-Men etter noen YPG-seire over IS, dukket det opp flagg med den kurdiske frigjøringshelten og PKK-grunnleggeren Abdullah Öcalan. Det er klart at det finnes en tett forbindelse mellom de to organisasjonene. Men at YPG er en terrororganisasjon, er å strekke det litt langt, sier Tyrkia-ekspert og førsteamanuensis Einar Wigen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling