Tyrkia er vert for atommøte

Iran møter seks stormakter i Tyrkia for å diskutere landets atomprogram. - Håper ikke på gjennombrudd, mener diplomater.

JALILI I TYRKIA: Irans forhandlingsleder Saeed Jalilii poserer for media før han skal møte de fem faste medlemmene i FN: USA, Storbritannia, Kina, Frankrike, Russland, pluss tyskland til en diskusjon om Irans atomprogram. Foto: EPA/SALIH ZEKI FAZLIOGLU/POOL TURKEY OUT
JALILI I TYRKIA: Irans forhandlingsleder Saeed Jalilii poserer for media før han skal møte de fem faste medlemmene i FN: USA, Storbritannia, Kina, Frankrike, Russland, pluss tyskland til en diskusjon om Irans atomprogram. Foto: EPA/SALIH ZEKI FAZLIOGLU/POOL TURKEY OUTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks stormakter og Iran har lagt sitt to-dagers lange møte i Istanbul torsdag til fredag, for å diskutere Teherans kontroversielle atomprogram, det melder Al Jazeera.

I forkant av dette møtet håpte diplomater at et gjennombrudd er milevis unna.

- Ingen venter at Iran vil ha store gjennombrud med dette møtet, men Iran må vise at de er interessert i å utvide prosessen, sier en diplomat på åpningssesjonen som begynte i dag.

FNs sikkerhetsråd De fem faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd: Storbritannia, Kina, Frankrike, Russland og USA, pluss Tyskland, har sagt at de tror Iran prøver ved å dekke over sin prosess med anriking av uran, og at denne er satt i gang kun for å utvikle kjernefysiske våpen.

Iran har gjentatte ganger benektet påstandene, og sier at atomprogrammet er til for å utvikle teknologi som er nødvendig for at landet skal kunne møte sine energibehov.

Delegasjonene møtes bak lukkede dører på et to-dagers langt møte ved bredden av Bopshorus.

- Må bli enige Samtalene må komme til et punkt der begge sider blir enige, sier Al Zazeeras Mohamed Vall fra Istanbul.

- Men begge sidene vil ikke snakke om spesifikke punkt som den andre siden ønsker å ta opp, sier han.

Iran ønsker å diskutere global nedrustning, Israels kjernefysiske kapasitet og generell ikke-spredning, mens P5 ønsker å snakke om Iran.

- De store problemene kan ikke løses her i Istanbul, fordi den iranske utfordringen er en meningsfull en, sier Ilter Turan, en politisk analytiker, ifølge Al Jazeera.

Det nåværende systemet gir en fordel til de som besitter kjernefysisk materiale og gjør de andre bare kunder av disse, legger han til.

På bordet i dag Konflikten om Irans kjernefysiske program har eskalert det siste året, men FN innfører nå nye sanksjoner og USA og dets allierte avviste et revidert forslag til Iran for å utveksle lav-anriket uran for atombrensel fra utlandet. Sergei Lavrov, Russlands representant ved forhandlingene, sa at løfting av "kontraproduktiv" sanksjoner bør være på bordet fredag.

På slutten av samtalene i går kveld, kunne Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, forteller en jublende folkemengde at Teheran ikke vil gi seg når det gjelder spørsmålet om sitt atomprogram.

- De kan ikke stoppe oss fra å være kjernefysisk ... Den iranske nasjonen vil ikke trekke seg en tomme. Atomspørsmålet er over fra det iranske synspunkt, sier han.