Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyrkia-Erdogans uttalelser ble tolket som hyllest av Hitler. Nå slår han tilbake

Føler seg misforstått.

FØLER SEG MISFORSTÅTT: Erdogans Hitler-uttalelser var ingen hyllest, men et eksempel på det motsatte, ifølge en uttalelse fra Erdogans kontor etter at han trakk fra Hitler-Tyskland som et eksempel da han ble spurt om hvorvidt et system med utøvende presidentmakt er mulig, samtidig som helheten i en statlig struktur kan ivaretas  Foto: REUTERS / Murat Cetinmuhurdar / Presidential Palace Press Office / Reuters / NTB scanpix
FØLER SEG MISFORSTÅTT: Erdogans Hitler-uttalelser var ingen hyllest, men et eksempel på det motsatte, ifølge en uttalelse fra Erdogans kontor etter at han trakk fra Hitler-Tyskland som et eksempel da han ble spurt om hvorvidt et system med utøvende presidentmakt er mulig, samtidig som helheten i en statlig struktur kan ivaretas Foto: REUTERS / Murat Cetinmuhurdar / Presidential Palace Press Office / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag gikk det ut nyhetsmeldinger fra de store internasjonale nyhetsbyråene om at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hadde vist til Adolf Hitlers Tyskland som et eksempel på et effektivt styresystem der den statlige strukturen ivaretas.

Nå går Erdogan ut og sier han føler seg misoppfattet og misforstått.

Erdogan drømmer om at den tyrkiske presidenten, altså ham selv, skal få mer utøvende makt og ikke bare være seremoniell. Han ønsker seg et presidentskap som i USA, Frankrike og Russland.

Men han skal altså også ha trukket linjene enda lengre tilbake, til en mørk del av historien.

- Det finnes mange eksempler i verden. Det er bare å se på Hitler, men det finnes også senere eksempler i en rekke andre land, sa Erdogan, ifølge nyhetsbyrået Dogan, meldte NTB via Reuters tidligere i dag.

Kommentaren var svar på et spørsmål han ble stilt etter å ha returnert til Tyrkia etter et besøk i Saudi-Arabia torsdag. Han ble spurt om hvorvidt et system med utøvende presidentmakt er mulig, samtidig som helheten i en statlig struktur kan ivaretas, ifølge NTB.

Nå går Erdogans kontor ut og prøver å rette opp i uttalelsene som falt. Ifølge en uttalelse fra Erdogans kontornyhetsbyrået AP dro ikke Erdogan fram nazi-Tyskland som et godt eksempel, men som det motsatte.

Presidenten dro fram nazi-tida som et negativt eksempel på at dårlig styring kan skje i alle politiske systemer, heter det i en uttalelse fra presidentkontoret.

- Enten det er et parlamentarisk styre eller presidentsyre, kan dårlig styring som ender i katastrofe oppstå i alle systemer om det misbrukes, som det ble gjort i Hitlers Tyskland. Det er uakseptabelt å tolke presidentens uttalelse som en positiv referanse til Hitlers Tyskland, heter det i en uttalelse, ifølge AP.

Opposisjonen i Tyrkia er enig med Erdogan i at det er behov for å endre grunnloven, som sist ble revidert etter kuppet i 1980 og som fortsatt bærer merke av landets militære fortid. Men opposisjonen støtter ikke Erdogans ønske om utvidet presidentmakt. De frykter at for mye makt skal bli samlet på presidentens hender, melder NTB.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media