Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyrkia forbyr opposisjonsparti

ANKARA(NTB-Reuters): Den tyrkiske forfatningsdomstolen erklærte i dag det islamittiske Velferdspartiet for ulovlig. Partileder og tidligere statsminister Necmettin Erbakan får forbud mot å inneha politiske verv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjennelsen ble møtt med bekymrede reaksjoner i Europa. Norge beklager avgjørelsen.

Domstolen begrunnet forbudet med at Velferdspartiet, det største i nasjonalforsamlingen, har brutt med prinsippene om at Tyrkia skal være en stat uten forankring i noen religiøs trosretning.

En kamplysten Erbakan sa i sin første kommentar at bevegelsen han leder uansett vil vokse seg større. Han varslet at han vil bringe saken inn for den europeiske menneskerettsdomstolen. Erbakan oppfordret sine tilhengere til å forholde seg rolig. To ganger tidligere har Erbakan ledet partier som er blitt forbudt, etter militærkuppene i 1971 og 1980.

- Udemokratisk

Talsmenn for Velferdspartiet stemplet avgjørelsen som udemokratisk og som brudd på internasjonale menneskeretts-bestemm elser.

- Denne avgjørelsen har ingen ting med rettsprinsipper å gjøre, det er en rent politisk avgjørelse, sa tidligere justisminister Sevket Kazan.

Velferdspartiet ble i mai i fjor anklaget for å true den sekulære tyrkiske staten, etter at partiet prøvde å gi islam en mer framtredende rolle i samfunnet mens det sto i spissen for en koalisjonsregjering. Erbakan var utsatt for intenst press fra de militære i det året han satt som statsminister, og måtte til slutt gi fra seg makten i juni.

Bekymring

EU og enkeltland i Europa reagerte umiddelbart på domstolens kjennelse. Storbritannia, som har formannskapet i EU, vil omgående ta opp saken innad i EU med sikte på en samlet reaksjon.

I Norge sier Utenriksdepartementets pressetalsmann Ingvard Havnen at UD beklager forbudet av Velferdspartiet. Ifølge Havnen tok Norge opp saken med Tyrkia på forhånd, og ga uttrykk for at Norge vil se med stor bekymring på et forbud, ut fra respekten for grunnleggende prinsipper om organisasjons- og ytringsfrihet.

- Vi vil nå formidle vår reaksjon ved at vår ambassadør ber om et en samtale med det tyrkiske utenriksdepartementet, sier Havnen til NTB.

Største parti

Forfatningsdomstolen bestemte at Erbakan og fem andre av partiets forgrunnsfigurer i fem år framover ikke kan inneha politiske lederverv. Partiets verdier vil bli inndratt til fordel for statskassen.

Velferdspartiet er Tyrkias største politiske gruppering, med 158 av de 550 plassene i nasjonalforsamlingen. Partiet sier selv at det har fire millioner medlemmer i et land der befolkningen er på 62 millioner.

Beredskap

Partiet la seg ut med den sekulære statens voktere ved å foreslå overveiende symbolske reformer for å gi islam en mer framtredende stilling. Partiet ville også styrke Tyrkias forbindelser med land som Iran og Libya.

Politiet holdt høy beredskap fredag, i tilfelle forbudet skulle utløse protestaksjoner. Ordførere fra Velferdspartiet er allerede arrestert, og skoler som underviser i Koranen ble stengt etter at islamistene måtte gi fra seg regjeringsmakten i fjor.

De fleste regner med at det nå går mot snarlig nyvalg i Tyrkia, fordi plassene i nasjonalforsamlingen som blir ledige, må fylles opp.

(NTB)

UDEMOKRATISK:</B> En kamplysten Necmettin Erbakan på en partikongress i Istanbul i desember. I dag opplevde lederen for det islamittiske Velferdspartiet for tredje gang at et parti han leder blir forbudt. Han får forbud mot å inneha politiske verv i fem år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!