Tyrkia forbyr YouTube

Nettstedet blokkeres for landets innbyggere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tyrkiske nettbrukere får ikke lenger lete seg fram blant YouTubes videoklipp. En tyrkisk domstol avgjorde i dag at nettstedet skal blokkeres for landets innbyggere.

Forbudet kommer som følge av en rekke videoer lagt ut på sidene, som ifølge domstolen krenker Tyrkias grunnlegger, Mustafa Kemal Ataturk.

I en av videoene blir Ataturk, og tyrkere generelt, beskrevet som homofile. Denne «fornærmelsen» førte til en storm av protester, og er ifølge nyhetsbyrået AP det klippet som ligger til grunn for domstolens avgjørelse.

Sperret

Paul Doany er leder i Turk Telekom, den største nettleverandøren i landet. Han forteller at de allerede har blokkert nettstedet.

- Vi kan ikke si om det YouTube gjorde var en fornærmelse eller ikke, men en rettslig avgjørelse ble lagt fram for oss, og vi må gjøre som domstolen sier, forteller Doany.

Hans selskap leverer internett til et stort flertallet av Tyrkias befolkning. Når deres kunder nå forsøker å åpne YouTubes sider, blir de møtt med beskjeden: «Tilgang til www.youtube.com er blokkert i samsvar med domstolens kjennelse.»

Doany opplyser at tilgang fortsatt kan være mulig gjennom andre internettleverandører.

SPERRET: Videoene av Lonelygirl15 var blant de mest sette på YouTube i 2006. En tyrkisk domstol har bestemt at innbyggerne ikke lenger skal få tilgang til nettstedet. Foto: SCANPIX/AP/YOUTUBE
SPERRET: Videoene av Lonelygirl15 var blant de mest sette på YouTube i 2006. En tyrkisk domstol har bestemt at innbyggerne ikke lenger skal få tilgang til nettstedet. Foto: SCANPIX/AP/YOUTUBE Vis mer

Fengselsstraff

Å fornærme Ataturk eller «tyrkiskhet» er forbudt i landet, og kan føre til fengselsstraff. I 2005 ble redaktøren Hrant Dink, som ble skutt og drept i januar i år, idømt en seks måneders betinget dom for å ha «fornærmet Tyrkias identitet». Dette fordi han skrev om tyrkernes massedrap på armenere under andre verdenskrig.

EU, som har vært i forhandlinger med Tyrkia om medlemskap i unionen, har i lengre tid ytret et ønske om at landet må lette på loven, fordi den hemmer ytringsfriheten.