Tyrkia gir seg ikke - ingen NATO-avtale

Tyrkia nekter å gå med på en avtale om EUs bruk av NATOs militære ressurser. NATO-landene greier ikke å få orden på sitt forhold til EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter to dagers intense forhandlinger brøt utenriksministrene opp, uten at det hadde lyktes å overtale Tyrkia til å slutte rekkene og finne en felles holdning. Deltakerne på møtet i Brussel prøvde å gjøre gode miner til slett spill, og sa at det ikke var noen katastrofe. Diskusjonene kan fortsette på nyåret, og da med et bedre avtaleforslag, ble det sagt.

USAs president Bill Clinton engasjerte seg personlig i NATO-striden og ba Tyrkias statsminister Bulent Ecevit om å bøye av og åpne for det som anses som grunnlaget for en permanent avtale mellom de to organisasjonene.

Clinton ringte fra Air Force One på vei hjem fra Storbritannia torsdag kveld, men svaret fra Ecevit var klart.

- Vår posisjon er uendret, svarte statsministeren fra Ankara.

Senere sa kilder i Ankara at Tyrkia er villig til å fortsette samtalene senere.

Utenriksminister Thorbjørn Jagland sa han er skuffet over at NATO ikke klarer å gi et klart svar på EUs vedtak fra Nice tidligere i uken. Der stadfestet EU sine planer for en militær utrykningsstyrke og presenterte samtidig en plan for samarbeid med NATO. På EU-siden er det nå Sverige som skal lede disse forhandlingene, som imidlertid ikke kommer skikkelig i gang før NATO klarer å presentere en samlet posisjon.

- Vi må jobbe videre, dette er ingen krise, men vanskelige problemstillinger, sa Jagland.