BLIR FORLANGET UTLEVERT: Fetullah Gülen er utpekt av president Erdogan som hjernen bak kuppforsøket i Tyrkia i juli. - Jeg har aldri vært involvert, sier Gülen selv i et intervju med Dagbladet. Foto: Trym Mogen
 BLIR FORLANGET UTLEVERT: Fetullah Gülen er utpekt av president Erdogan som hjernen bak kuppforsøket i Tyrkia i juli. - Jeg har aldri vært involvert, sier Gülen selv i et intervju med Dagbladet. Foto: Trym MogenVis mer

Tyrkia har sendt ut arrestasjonordre på Fetullah Gülen

Erdogan til tyrkiske medier: - Dette er bare toppen av isfjellet. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter kuppforsøket i Tyrkia15. juli, var president Recep Tayyip Erdogan raskt ute og pekte på den religiøse lederen Fathullah Gülen som gjerningsmannen bak.

Nå har domstolen i Istanbul sendt ut en offisiell arrestasjonordre på Gülen, melder den tyrkiske mediehuset Anadolu.

- Jeg har aldri vært involvert i militæret

Fethullah Gülen er en islamsk lærd som gikk i eksil i USA i 1999 og er i dag sett på som en av Erdogan største fiender. Gülen har lenge ytret seg sterkt imot presidentens islamistiske politikk og sentreringen av makt i Tyrkia.

Gülen har nektet å ha noe med kuppforsøket å gjøre, og svarer slik på Erdogans påstander i et intervju med Dagbladet i juli:

- Jeg har vært her i 15 år. Jeg kjenner ikke folkene i Tyrkia engang, og jeg hadde ikke engang visst hvem de var hvis de ikke hadde vært på TV. Jeg har heller aldri vært involvert i militæret og kjenner ikke dem heller, sier Gülen på spørsmål fra Dagbladet.

Gülen han en stor tilhengerskare kalt Gülenister, som tilhører Hizmet-bevegelsen. Ifølge New York Times er Hizmet en pro-vestlig og moderat sunni-muslimsk bevegelse og har stor appell blant høytutdannede tyrkere.

I Tyrkia har Erdogan døpt bevegelsen «Den Gülenistiske Terror-organisasjonen» (FETÖ).

SNAKKER UT: I et eksklusivt intervju med CNN snakker Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan blant annet om innføring av dødsstraff og utlevering av Gülen. Video: CNN Vis mer

Erdogan: - Bare toppen av isfjellet

Tusenvis av Gülen-sympatisører er anholdt etter kuppforsøket.

- Dette er bare toppen av isfjellet, sier president Erdogan til den tyrkiske Anadolu.

På et møte med ledelsen, sa den tyrkiske presidenten at han fortsatt jakter etter Gülen-medlemmer.

- Det er ingen tvil om at det er en større organisasjon bak kuppforsøket. Ingen prosjekter lykkes uten finansiering. Vi er fast bestemt på å kutte alle forretningsforbindelser og inntektskilder til blodige FETO, sier Erdogan videre.

Ifølge innenriksdepartementet er nesten 26 000 mennesker arrestert i Tyrkia under kuppforsøket. De arresterte og de titusenvis av offentlig ansatte som har blitt suspendert fra jobbene sine, er mistenkt for å ha forbindelser til gruppa Feto, som regjeringen sier orkestrert 15. juli kuppforsøk.

Erdogan oppfordret også innbyggerne om å rapportere alle som de mistenker å være Feto-medlemmer.

KUPPFORSØKET: Militære styrker prøvde å ta over makten i Tyrkia. President Erdogan sitter fortsatt med makten. Dette er en oversikt over hva som har skjedd i Tyrkia. Video: CNN/Reuters/Scanpix/Storyful/AP. Vis mer