Tyrkia i frontlinja

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

INTERNASJONALE TERRORISTER har åpnet en ny front i Istanbul, den tyrkiske byen som danner grensa mellom Europa og Asia. Hittil er jødiske og britiske mål rammet. Nå spør folk seg om det er USAs tur neste gang, eller om terroristene flytter fokus fra Tyrkia og til et annet land.

Angrepene mot to jødiske synagoger i Istanbul forrige lørdag ble satt i forbindelse med Israel- Palestina-konflikten. Gårsdagens terrorbomber mot britiske mål hadde trolig klar sammenheng med London-besøket til USAs president George W. Bush. Men hvorfor ramme Tyrkia, landet som tross sin sekulære grunnlov har en islamsk-demokratisk regjering?

Det regjerende Rettferds- og utviklingspartiet, AKP, har fortsatt tidligere regjeringers samarbeide med Israel, opprettholdt NATO-medlemskapet og åpnet døra for tyrkisk EU-medlemskap. Det er forræderi nok i islamske fundamentalisters øyne. Samtidig kan Tyrkia ha blitt valgt fordi man der hadde operative terrorceller som kunne gjøre en slik skitten jobb.

EI ISLAMSK GRUPPE som kaller seg IBDA-C har tatt på seg ansvaret for gårsdagens terrorbomber, «i samarbeid med al-Qaida», som det heter i en erklæring. Den samme gruppa tok på seg ansvaret for aksjonen lørdag, også «i samarbeid med al-Qaida». Gruppa er blitt infiltrert av tyrkisk sikkerhetspoliti, og flere av lederne er satt i fengsel. Men det betyr ikke at det ikke kan være aktive celler av IBDA-C som samarbeider med utenlandske terrorister.

DE TO SELVMORDSBOMBERNE som satt bak rattet da de kjørte sine dødbringende biler mot de to synagogene lørdag, kommer begge fra Bingöl-provinsen i det sørøstlige Tyrkia. Dette er et tradisjonelt kurdisk område. Flere kurdere skal ha blitt drept i Bingöl-provinsen av tyrkiske soldater på terroristjakt de siste dagene. Det skal finnes et lite ekstremistisk islamsk miljø i dette området, der fundamentalistiske ledere også har samarbeidet med religiøse trosfrender i Nord-Irak. Kurdere flest i Tyrkia holder seg langt unna islamsk ekstremisme.

Men nå kan vi altså se et samarbeid mellom kurdiske og tyrkiske fundamentalister. De to sjåførene fra sist lørdag skal sammen med to medsammensvorne har vært på treningsleir hos al-Qaida i Afghanistan. De samordnede og avanserte selvmordsaksjonene i Istanbul de siste dagene bærer ikke noe lokalt preg, men viser klart at profesjonelle står bak. Alt tyder på at vi nok en gang står overfor et internasjonalt terrorsamarbeid, uten at det betyr at ordren er gitt av Osama bin Laden og hans nærmeste undersåtter. Kanskje fører sporene også til Tsjetsjenia.

DIPLOMATISKE KILDER i Istanbul spør seg om terroristene i byen nå har brukt opp det de har av ressurser for ei tid framover. Uansett er ikke dette en kamp som vinner den jevne tyrkers hjerte og sinn. I Istanbul og andre urbane områder vil konsekvensen trolig være at AKP får økt oppslutning om sin EU-linje.

Både AKP og tyrkisk etterretning må ta sin del av skylda for det som nå skjer. Tyrkiske sikkerhetsfolk har tradisjonelt vært på jakt etter indre fiender som kurdere og venstreorienterte, mens antallet arrestasjoner av islamske fundamentalister har gått ned mens AKP har hatt makten. Nå må det tenkes nytt.