Tyrkia kaller opprørerne «hjem»

Tyrkias president Suleyman Demirel ber de kurdiske opprørerne komme ned fra fjellene. - De er våre barn som er villedet, sier presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Tyrkia er kommet til et vendepunkt. Vi må hente våre barn ned fra fjellene, for de er våre barn som er er villedet til å drive terrorisme, til å begå drap, sa Demirel til journalister onsdag.

- Vi må gjøre dette på en måte som ikke fører til mer lidelse, sa han og refererte til oppfordringen fra den tyrkiske regjeringen til de kurdiske opprørerne om å overgi seg mot løfte om delvis amnesti.

Løpesedler er dumpet over fjellområder der det er mistanke om at PKK-leder Abdullah Vcalans tilhengere fortsatt holder seg skjult.

Skarp kritikk

Demirel vil altså ha forsoning med det han keller sine egne, men overfor nabolandet Hellas var tonen en annen. Forholdet mellom Tyrkia og landet som ga Vcalan beskyttelse før han ble pågrepet, blir stadig mer spent og onsdag satte grekerne sine grensesoldater i høyere beredskap.

Demirel kritiserte Hellas onsdag.

- Den som støtter folk som dreper uskyldige, har blod på egne hender. Jeg sier at de ikke oppfører seg som et sivilisert land. Jeg sier at dette er fiendskap, sa Demirel.

Støtte

Aviser med gode kilder i den tyrkiske sikkerhetstjenesten har trykket utdrag av det de kaller Vcalans tilståelse. De siterer ham på at han sier Hellas beskyttet hans parti, det kurdiske arbeiderparti (PKK) og at de har forsynt dem med våpen i løpet av den 14 år lange borgerkrigen med den tyrkiske hæren.

Hellas' regjeringstalsmann Dimitris Reppas sa onsdag at beredskapen for grensesoldater er oppgradert etter Demirels uttalelser, men han sa samtidig at han ikke venter seg noen uroligheter.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer