Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyrkia krever 28 milliarder av EU for å håndtere flyktningene i eget land

Krisemøte i dag.

TOPPMØTE: I dag har EU og Tyrkia holdt et avgjørende toppmøte for å finne en løsning på flyktningkrisa. Planen er å stoppe flyktningstrømmen gjennom Balkan-landene, men for å få til dette er det helt nødvendig å få Tyrkia til å spille på lag. Foto: Xinhua/Ye Pingfan/NTB Scanpix
TOPPMØTE: I dag har EU og Tyrkia holdt et avgjørende toppmøte for å finne en løsning på flyktningkrisa. Planen er å stoppe flyktningstrømmen gjennom Balkan-landene, men for å få til dette er det helt nødvendig å få Tyrkia til å spille på lag. Foto: Xinhua/Ye Pingfan/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag har EU og Tyrkia holdt et avgjørende toppmøte for å finne en løsning på flyktningkrisa. Planen er å stoppe flyktningstrømmen gjennom Balkan-landene, men for å få til dette er det helt nødvendig å få Tyrkia til å spille på lag.

Litt etter klokka fire kom de første rapportene fra møtet. De gikk da ut på at Tyrkia hadde sagt seg villige til å bidra mer enn de tidligere har gjort, men samtidig at de krever mer. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Sky News melder at Tyrkia har fremmet krav om ytterligere 28 milliarder norske kroner for å håndtere flyktningstrømmen innenfor sine egne grenser. Dette tallet er bekreftet av EU-parlamentets president Martin Schulz.

Krav Reuters har også sett det som skal være et utkast fra møtet, og der står det at EU ønsker å sende tilbake flyktninger til Tyrkia. De skal så hente like mange syriske kvoteflyktninger fra Tyrkia.

EU skal med andre ord ta inn én syrisk kvoteflyktning for hver syrer Tyrkia tar tilbake fra de greske øyene,

Et annet krav er at EU skal tillate visumfrie reiser for tyrkiske statsborgere innad i EU fra og medutgangen av juni. I utgangspunktet var planen at den prosessen skulle begynne først i oktober.

Representantene for EU-landene skal nå se over forslagene fra den tyrkiske statsministeren Ahmet Davotoglu, og fortsette diskusjonen senere i kveld.

35 000 strandet Over 35 000 personer er nå strandet i Hellas, fordi grensene nordover er stengt. Et av de viktigste punktene i utkastet til dagens EU-avtale, skal være større hjelp til Hellas. 

Gjennom vinteren har Makedonia med jevne mellomrom stengt grensa for alle som ikke er fra Syria og Irak, men nå har de også hindret syrere i å komme gjennom. Hele 13 000 personer var derfor strandet på grensa til Makedonia før helga.

Tyskland gjorde det i helga klart at de ikke vil ta imot alle flyktningene som står strandet. 

- Tyskland kan ikke gjenta det vi har gjort fram til nå, etter at det viste seg at vi nærmest var de eneste i Europa som gjorde det, sa Tysklands visestatsminister Sigmar Gabriel til avisa Bild. 

Dagbladet følger saken