KRIGER RASER VIDERE: For fire dager ble 35 drept i luftangrep langs Syrias grense til Syria. Krigen i området har ikke stoppet opp. Her et bilde tatt i dag fra grensebyen Karkamis - en by tyrkerne inntok fra IS i forrige måned. Foto: AFP PHOTO / BULENT KILIC /NTB Scanpix
KRIGER RASER VIDERE: For fire dager ble 35 drept i luftangrep langs Syrias grense til Syria. Krigen i området har ikke stoppet opp. Her et bilde tatt i dag fra grensebyen Karkamis - en by tyrkerne inntok fra IS i forrige måned. Foto: AFP PHOTO / BULENT KILIC /NTB ScanpixVis mer

Tyrkia langer ut mot USA og Russland:
- Dere samarbeider med terrorister

USA kalte Tyrkias offensiv mot kurdiske styrker uakseptabelt. Tyrkerne har ingen planer om å stoppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 20. august varslet Tyrkia en mer aktiv rolle i Midtøsten.

Siden den gang har Nato-landet gått inn i Syria, et militært inntog som har bidratt sterkt til at IS har mistet viktig territorium i Eufratdalen.

Likevel har tyrkernes innsats blitt møtt med skepsis av landets allierte.

Kalte Tyrkias krig for uakseptabel

Årsaken er Tyrkias angrep på kurdiske stillinger, deriblant sør for nyinntatte Jarabulus - en offensiv som USAs ambassadør tidligere har omtalt som «uakseptabel», ifølge BBC.

- Tyrkia er en legitim og uavhengig stat, understreket Tyrkias EU-minister, Ömer Çelik i etterkant av at landet hans også hadde fått kritikk fra Russland.

BBC skriver at russerne har bedt den tyrkiske regjeringen om å stanse angrepene mot IS sine fiender, noe som har falt i dårlig jord hos tyrkerne.

Langet ut mot USA og Russland

Tyrkia har lenge hatt et svært anstrengt forhold flere kurdiske grupperinger.

Dette blant annet på grunn av deres ønske om en egen stat i området, samt terroraksjoner utført på tyrkisk jord av kurdiske organisasjoner.

- Å si at man har en overomstemmelse med en terrororganisasjon, og hinte til at man har samtaler med denne, det er det som er uakseptabelt, uttalte Ömer Çelik, ifølge BBC, tydelig skuffet over den manglende støtten fra stormaktene.

I likhet med statsminister Binali Yildrim og president Recep Tayyip Erdogan, viste Çelik liten vilje til å avbryte angrepene mot kurderne.

- Kurderne hovedmålet

Det er trolig dårlig nytt for Syrias Demokratiske Styrker (SDF), ifølge BBC.

Den USA-allierte organisasjonen inntok Manbij forrige måned, noe som drev IS på flukt fra den strategisk viktige grensebyen.

Knut S. Vikør, Midtøsten-ekspert og historiker ved universitetet i Bergen, omtalte erobringen av byen som et framskritt i kampen mot IS.

- Det viktige er å kutte veien mellom de IS-dominerte områdene rundt Raqqa og den tyrkiske grensa. Her har organisasjonen fraktet både varer, våpen og våre berømte fremmedkrigere, sa Vikør til Dagbladet.

Ifølge Dagbladets kommentator, Morten Strand, var Tyrkias hovedmål for operasjon «Eufrats skjold» å hindre framgangen til militser som SDF.

- Operasjonens navn forteller hva den først og fremst handler om, nemlig å stanse kurdernes militære framgang, og hindre dem i å etablere et sammenhengende stykke land nord i Syria, skrev Strand da tyrkiske stridsvogner rullet innover den syriske grensa den 24. august.