Tyrkia mener FN indirekte støtter undertrykkelse i Syria

- Ved ikke å ta stilling har FNs sikkerhetsråd indirekte støttet undertrykkelsen, sier Tyrkias president Erdogan.

RASER MOT FN: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan er sterkt uening med FNs sikkerhetsråd, og deres «indirekte» støtte til undertrykkelsen i Syria. Foto: ADEM ALTAN / AFP PHOTO / NTB SCANPIX
RASER MOT FN: Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan er sterkt uening med FNs sikkerhetsråd, og deres «indirekte» støtte til undertrykkelsen i Syria. Foto: ADEM ALTAN / AFP PHOTO / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FNs sikkerhetsråds mangel på samling mot Syria er synonymt med indirekte støtte til undertrykkelsen av det syriske folk, mener Tyrkias statsminister ifølge NTB.

Recep Tayyip Erdogan var en gang Bashar al-Assads venn, men i løpet av krisen i Syria har Tyrkia blitt en av Assads skarpeste kritikere.

Tar ikke stilling - Ved ikke å ta stilling har FNs sikkerhetsråd indirekte støttet undertrykkelsen. Å stå og se på med hendene bundet mens syrere daglig dør, er det samme som å støtte undertrykkelse, sa Erdogan tirsdag melder Reuters.

Da Russland og Kina i februar la ned veto mot en resolusjon om Syria i Sikkerhetsrådet, kalte statsministeren det en «fiasko for den siviliserte verden».

Tyrkia har markert seg sterkt i kampen for å få til en fredelig løsning i nabolandet Syria. Landet fungerer både som base for den syriske opposisjonen og som møteplass for ledere fra hele verden som jobber for en løsning i Syria.

- Vi vil ikke snu ryggen til syrerne. Vi vil ikke la det syriske folk møte skjebnen alene, sier den tyrkiske presidenten.

Tyrkia åpner dørene Rundt 20 000 flyktninger søker nå ly i Tyrkia etter det massive opprøret i Syria. Over 400 nye flyktninger rømmer grensa hver dag.

FLYKTNINGER: Over 20 000 syriske flyktninger har rømt landet, og søker nå ly i Tyrkia. Foto: OSMAN ORSAL / REUTERS / NTB SCANPIX
FLYKTNINGER: Over 20 000 syriske flyktninger har rømt landet, og søker nå ly i Tyrkia. Foto: OSMAN ORSAL / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

Tyrkiske myndigheter er klare til å ta imot enda 50 000 syriske flyktninger. Regjeringen bygger opp nye flyktningleire i områder som grenser til Syria.

- Vi forbereder oss på alle eventualiteter. Vi venter at tallene vil øke, men vi kan ikke si hvor mye, sier talsmann for det tyrkiske utenriksdepartementet Selck Unal.

HATAY-PROVINSEN: Syriske flykninger i flyktningleiren rett over Tyrkias grenser i Hatay-provinsen. Foto: Osman Orsal / REUTERS / NTB SCANPIX
HATAY-PROVINSEN: Syriske flykninger i flyktningleiren rett over Tyrkias grenser i Hatay-provinsen. Foto: Osman Orsal / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer