Tyrkia misfornøyd med Obamas Armenia-tale

Mener at enkelte av uttalelsene om massedrapene på armenere, er uakseptable.

Armenere i fakkeltog gjennom byen Yerevan i går for å markere 94-årsdagen for massakrene begått av ottomanske tyrkere. Foto: AFP / KAREN MINASYAN / SCANPIX
Armenere i fakkeltog gjennom byen Yerevan i går for å markere 94-årsdagen for massakrene begått av ottomanske tyrkere. Foto: AFP / KAREN MINASYAN / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkia mener at enkelte av Barack Obama uttalelser om massedrapene på armenere, er uakseptable.

Den amerikanske presidenten unnlot å bruke ordet «folkemord» da han denne uken uttalte seg om massakrene på mer enn 1,5 millioner armenere i 1915.

I stedet brukte han det armenske uttrykket «Meds Yeghern» - «Den store tragedien».

Tyrkia mener likevel at Obama gikk for langt i sin karakteristikk av hva som skjedde for over 90 år siden. Det bør overlates til historikere som baserer seg på strengt vitenskapelige data, het det i en skriftlig kunngjøring fra det tyrkiske utenriksdepartementet lørdag.

Massedrapene på armenere i Det osmanske riket er «blant de verste grusomhetene i det 20. århundre», sa Obama på den armenske minnedagen fredag.

Under valgkampen i høst sa Obama derimot at Tyrkia burde anerkjenne det han da kalte det armenske folkemordet. Obama sa nå at han fortsatt står for det han sa under valgkampen - men uten å nevne det omstridte ordet.

- Jeg har gitt klart uttrykk for mitt eget syn på det som skjedde i 1915, og mitt syn på dette har ikke endret seg. Mitt mål er fortsatt å oppnå en full, ærlig og rettmessig anerkjennelse av fakta, sa Obama.

Tyrkia har kategorisk avvist krav fra blant andre Frankrike om å anerkjenne drapene på armenere som et folkemord. Tyrkia hevder det ikke var flere enn 250.000-500.000 armenere som ble drept.

(NTB)