Tyrkia misfornøyd med Obamas Armenia-tale

Mener at enkelte av uttalelsene om massedrapene på armenere, er uakseptable.

Armenere i fakkeltog gjennom byen Yerevan i går for å markere 94-årsdagen for massakrene begått av ottomanske tyrkere. Foto: AFP / KAREN MINASYAN / SCANPIX
Armenere i fakkeltog gjennom byen Yerevan i går for å markere 94-årsdagen for massakrene begått av ottomanske tyrkere. Foto: AFP / KAREN MINASYAN / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tyrkia mener at enkelte av Barack Obama uttalelser om massedrapene på armenere, er uakseptable.

Den amerikanske presidenten unnlot å bruke ordet «folkemord» da han denne uken uttalte seg om massakrene på mer enn 1,5 millioner armenere i 1915.

I stedet brukte han det armenske uttrykket «Meds Yeghern» - «Den store tragedien».

Tyrkia mener likevel at Obama gikk for langt i sin karakteristikk av hva som skjedde for over 90 år siden. Det bør overlates til historikere som baserer seg på strengt vitenskapelige data, het det i en skriftlig kunngjøring fra det tyrkiske utenriksdepartementet lørdag.

Massedrapene på armenere i Det osmanske riket er «blant de verste grusomhetene i det 20. århundre», sa Obama på den armenske minnedagen fredag.

Under valgkampen i høst sa Obama derimot at Tyrkia burde anerkjenne det han da kalte det armenske folkemordet. Obama sa nå at han fortsatt står for det han sa under valgkampen - men uten å nevne det omstridte ordet.

- Jeg har gitt klart uttrykk for mitt eget syn på det som skjedde i 1915, og mitt syn på dette har ikke endret seg. Mitt mål er fortsatt å oppnå en full, ærlig og rettmessig anerkjennelse av fakta, sa Obama.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer