EUS EGEN FEIL: Tyrkis president Tayyip Erdogan sier landet vurderer en ny folkeavstemning for å vurdere å søke om medlemskap i EU. Foto: Kayhan Ozer, Reuters/NTB Scanpix.
EUS EGEN FEIL: Tyrkis president Tayyip Erdogan sier landet vurderer en ny folkeavstemning for å vurdere å søke om medlemskap i EU. Foto: Kayhan Ozer, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

Tyrkia mister EU-støttespiller, vurderer ny folkeavstemmig om å søke

Erdogan: - Problemet er EUs egen innvandringspolitikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Britenes EU-nei signaliserer starten på en ny epoke, mener Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Han advarer mot at flere EU-land kan løsrive seg fra unionen.

- Jeg ser på det britiske folkets beslutning som starten på en ny epoke for Storbritannia og EU. Som resten av verden forventet vi at britene skulle si ja til fortsatt medlemskap, men det gikk ikke slik, sier Erdogan.

Storbritannia har tradisjonelt blitt sett på som en sterk støttespiller bak Tyrkias ønske om å bli EU-medlem.

Erdogan opplyser at Tyrkia kan komme til å avholde folkeavstemning for å finne ut om det er grunnlag for at landet skal fortsette forsøkene med å bli EU-medlem.

Fokus immigrasjon

Men kampanjen forut for folkeavstemningen endte opp med å fokusere mye på immigrasjon.

– Problemet i dag er ikke Tyrkia, men EU selv, sier Erdogan. Han advarer mot at flere land kan komme til å løsrive seg fra unionen, dersom EU ikke fornyer politikken mot migranter, økende rasisme og islamofobi.

– Tyrkia vil selvsagt finne sin plass innen unionen hvis EU stiller oppriktige spørsmål til seg selv og gjør det som trengs raskt. Men hvis det ikke skjer og EU fortsetter den inkonsekvente utviklingen, er det ikke til å komme seg unna at flere vil bryte ut av EU innen kort tid, sier Erdogan videre.

(NTB-AFP).