Tyrkia og norsk hykleri

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kongsberg Gruppen har inngått en kontrakt med Tyrkia om salg av Penguin-raketter for i første omgang 300 millioner kroner. Den forutsetter norsk eksportlisens. Siden 1995 har det imidlertid vært forbud mot eksport av våpen til Tyrkia, på grunn av regimets krig mot kurderne.
  • Det var etter press fra blant andre KrF og Sp at det midlertidige forbudet ble innført. Tatt i betraktning sentrumsregjeringens bombastiske ord om «verdimakt» og «verdier» i utenrikspolitikken skulle man gå ut fra at saken hadde vært opp- og avgjort: Våpensalg til Tyrkia strider mot norsk utenrikspolitikk, uansett hvor mye landet er med i NATO.
  • Slik forholder det seg imidlertid ikke. Regjeringen vil sende saken over til Stortinget - av gode grunner: Forsvarsminister Eldbjørg Løwer, som inntil videre er permittert fra stillingen som daglig leder i Kongsberg nærings- og handelskammer, vet godt hvor viktig våpenproduksjonen er for hjembyen.
  • Utenriksminister Knut Vollebæk er riktignok formann i OSSE, og skulle ha en særlig internasjonal forpliktelse til å holde menneskerettighetsfanen høyt i internasjonale spørsmål. Men like lite som han fant grunn til annet enn «beklagelser» i forbindelse med dødsdommen over Vcalan, kan vi forvente at han nå går mot vår NATO-allierte. Fungerende statsminister Valgerd Svarstad Haugland har derfor klokelig henvist alle forespørsler om saken til embetsverket i Utenriksdepartementet.
  • Høyre og Frp er ikke uventet for at Norge eksporterer våpen dit det er bruk for dem. Ap er på vippen, og tar vi ikke mye feil, vil nok regjeringspartiene pistre litt om hvor viktig moral og verdier er når saken kommer opp i Stortinget til høsten, men for øvrig godkjenne at Norge nå innfører en ny Tyrkia-politikk. Dermed kan vi både tjene penger og bli flink gutt i NATO-klassen. Man vil nok vaske sine hender, men skinnhelligheten og hykleriet blir ikke regjeringen kvitt. Så er da dobbeltmoralen den evige følgesvenn til kristenfolkets store ord om verdier.