Tyrkia og PKK: På samme side mot IS, men likevel blodfiender

- En svært komplisert situasjon, sier ekspert.

FIENDER: Tyrkia har et heller anstrengt forhold til tilhengere av opprettelsen av en kurdisk stat. Her demonstrerer kurdere i hovedstaden Istanbul  i etterkant av operasjonen mot PKK. Foto: AFP PHOTO/AFP PHOTO/YASIN AKGUL
FIENDER: Tyrkia har et heller anstrengt forhold til tilhengere av opprettelsen av en kurdisk stat. Her demonstrerer kurdere i hovedstaden Istanbul i etterkant av operasjonen mot PKK. Foto: AFP PHOTO/AFP PHOTO/YASIN AKGUL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag igangsatte Tyrkia militære aksjoner mot IS og det kurdiske arbeiderpartiet (PKK).

Disse angrepene har fortsatt utover lørdagen, og Tyrkia kjemper for øyeblikket en tofrontskrig i Syria og Nord-Irak, ifølge landets statsminister Ahmet Davutoglu.

Tyrkia har tradisjonelt sett hatt et svært dårlig forhold til begge disse grupperingene, samt Syrias president Bashir al-Assad - men har ikke gått inn i nabolandene på denne måten før fredagens militære aksjon.

Komplisert situasjon Angrepet innebærer at to år med våpenhvile mellom PKK og Tyrkia er over, og kommer i etterkant av at organisasjonen drepte to tyrkiske politimenn onsdag, ifølge Yahoo News.

Knut S. Vikør, historiker ved Universitetet i Bergen, sier at begge organisasjonene er regnet som terrorgrupper av NATO og EU.

Likevel mener han at situasjonen ikke på noen måte er ukomplisert.

- Med tanke på IS er PKK på samme side i krigen som NATO og USA, noe de ikke er helt komfortable med. PKK har også bånd til de kurdiske lokale myndighetene, sier Vikør til Dagbladet.

Norge har tidligere hjulpet de lokale kurdiske myndighetene med å trene opp soldater, blant annet med instruktører fra Telemarksbataljonen.

- Viktigere å stenge grensen Professoren understreker at dette på langt nær er det samme som å trene opp soldater for PKK.

- Det ville Norge aldri ha gjort, men det er et eksempel på den kompliserte situasjonen som er i området.

I KAMP MOT IS:  Den tyrkiske statsminister Ahmet Davutoglu holdt fredag en pressekonferanse om landets pågående offensiv mot IS og PKK. Angrepet markerer et betydelig skifte i Tyrkias utenrikspolitikk. Foto:  Depo Photos/ABACAPRESS.COM
I KAMP MOT IS: Den tyrkiske statsminister Ahmet Davutoglu holdt fredag en pressekonferanse om landets pågående offensiv mot IS og PKK. Angrepet markerer et betydelig skifte i Tyrkias utenrikspolitikk. Foto: Depo Photos/ABACAPRESS.COM Vis mer

Ifølge Vikør blir det viktigste for Tyrkia i tida framover, i etterkant av IS sin terroraksjon som drepte 32 mennesker mandag, å stenge grensa.

- Om de klarer å stenge for grensa for IS er viktigere enn de bombeaksjonene de bedriver nå, sier Vikør med tanke på sikkerhetspolitikk.

- Dreier seg mer om PKK enn IS Den danske eksperten Daniella Kuzmanovic, lektor ved Universitetet i København, mener at Tyrkias nye offensiv dreier seg mer om PKK enn IS.

Den politiske hovedårsaken til den tyrkiske regjeringens fiendtlige forhold til PKK er organisasjonens ønske om en selvstendig kurdisk stat, noe som vil inkludere deler av dagens Tyrkia.

- Når tyrkerne melder seg på i kampen mot terror, så mener de ikke kampen mot jihadister så mye som kampen mot kurdiske grupperinger, sier hun til Jyllandsposten.

I KAMP MOT IS:  PKK har i lengre tid kjempet intenst mot IS. Her trener kvinnelige soldater tilknyttet gruppen i Rojava, Syria. Foto: Newsha Tavakolian/Polaris
I KAMP MOT IS: PKK har i lengre tid kjempet intenst mot IS. Her trener kvinnelige soldater tilknyttet gruppen i Rojava, Syria. Foto: Newsha Tavakolian/Polaris Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer