Tyrkia opphever forbud mot hodesjal

Grunnlovsendring vedtatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalforsamlingen i Ankara har vedtatt en grunnlovsendring som opphever forbudet mot å bære hodesjal ved landets universiteter.

Det opplyser visepresidenten i nasjonalforsamlingen, Nevzat Pakdil, som understreker at grunnlovsendringen må ratifiseres gjennom en siste avstemning.

Tyrkias grunnlov fastslår et skarpt skille mellom stat og religion, og striden om bruk av hodesjal bidro i fjor til massedemonstrasjoner og advarsler fra de militære. Striden endte til slutt med nyvalg, som det religiøst orienterte partiet AKP til slutt gikk seirende ut av.

- Vårt eneste mål er å avslutte den urettferdige behandlingen av jenter ved universitetets porter og ingenting annet, lyder statsminister Recep Tayyip Erdogans begrunnelse.

Sekulære tyrkere frykter at grunnlovsendringen er første steg på veien mot å tvinge mer sekulært orienterte kvinner til å bære hodeplagg i Tyrkia.

Dersom lovendringen blir ratifisert, innebærer det at jenter får lov til å bruke sjal knyttet under haken, men at forbudet mot den mer tradisjonelle hijaben, som knyttes rundt hodet, fortsatt skal gjelde.

(NTB)

«IKKE RØR HODESJALET MITT!»: Tyrkiske islamistiske kvinner demonstrerer mot de sekulære myndighetenes fiendtlige holdning til bruk av sjal. Foto: SEZAYI ERKEN/AFP/SCANPIX
«IKKE RØR HODESJALET MITT!»: Tyrkiske islamistiske kvinner demonstrerer mot de sekulære myndighetenes fiendtlige holdning til bruk av sjal. Foto: SEZAYI ERKEN/AFP/SCANPIX Vis mer