Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyrkia opphever forbud mot hodesjal

Grunnlovsendring vedtatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalforsamlingen i Ankara har vedtatt en grunnlovsendring som opphever forbudet mot å bære hodesjal ved landets universiteter.

Det opplyser visepresidenten i nasjonalforsamlingen, Nevzat Pakdil, som understreker at grunnlovsendringen må ratifiseres gjennom en siste avstemning.

Tyrkias grunnlov fastslår et skarpt skille mellom stat og religion, og striden om bruk av hodesjal bidro i fjor til massedemonstrasjoner og advarsler fra de militære. Striden endte til slutt med nyvalg, som det religiøst orienterte partiet AKP til slutt gikk seirende ut av.

- Vårt eneste mål er å avslutte den urettferdige behandlingen av jenter ved universitetets porter og ingenting annet, lyder statsminister Recep Tayyip Erdogans begrunnelse.

Sekulære tyrkere frykter at grunnlovsendringen er første steg på veien mot å tvinge mer sekulært orienterte kvinner til å bære hodeplagg i Tyrkia.

Dersom lovendringen blir ratifisert, innebærer det at jenter får lov til å bruke sjal knyttet under haken, men at forbudet mot den mer tradisjonelle hijaben, som knyttes rundt hodet, fortsatt skal gjelde.

(NTB)

«IKKE RØR HODESJALET MITT!»: Tyrkiske islamistiske kvinner demonstrerer mot de sekulære myndighetenes fiendtlige holdning til bruk av sjal. Foto: SEZAYI ERKEN/AFP/SCANPIX
«IKKE RØR HODESJALET MITT!»: Tyrkiske islamistiske kvinner demonstrerer mot de sekulære myndighetenes fiendtlige holdning til bruk av sjal. Foto: SEZAYI ERKEN/AFP/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media