Tyrkia på grensa til krigen

Over grensa mellom Tyrkia og Syria strømmer kurdiske flyktninger den ene veien og kurdiske krigere den andre. Mandag stengte Tyrkia grensa.

KRIGENS GRENSE: Syriske kurdere har flyktet fra krigerne i IS med buskapen sin til grensa mot Tyrkia. I helga kom mer enn 130 ooo flyktninger til Tyrkia. Bildet er tatt nær byen Suruc. Myndighetene er forberedt på flere, sier visestatsminister Numan Kurtulmus. Foto: REUTERS/Murad Sezer
KRIGENS GRENSE: Syriske kurdere har flyktet fra krigerne i IS med buskapen sin til grensa mot Tyrkia. I helga kom mer enn 130 ooo flyktninger til Tyrkia. Bildet er tatt nær byen Suruc. Myndighetene er forberedt på flere, sier visestatsminister Numan Kurtulmus. Foto: REUTERS/Murad SezerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På bare to dager har mer enn 130 000 mennesker, de aller fleste kurdere, flyktet fra Syria til Tyrkia, ifølge en tyrkisk minister. De fleste har flyktet fra den kurdiske byen Kobane, eller Ain Al-Arab på arabisk, som nå trues fra flere kanter av ultra-islamistene i Den Islamske Stat (IS).  Hundretusener av flyktninger kan følge etter, frykter FN.

På fredag åpnet Tyrkia om lag 30 kilometer av grensa for flyktningestrømmen fra Kobane. Men mandag var bare to av ni grenseposter åpne i dette området, ifølge FNs Høykommissariat for Flyktninger.

Søndag kom det til sammenstøt mellom tyrkiske grensestyrker og unge kurdere som demonstrerte til støtte for flyktningene. Det ble ikke meldt om sårede.
 
De tyrkiske soldatene forsøker å stanse kurdiske krigere med våpen i hånd som vil dra til Kobane og delta i forsvaret av byen. Kobane forsvares av noen tusen dårlig utstyrte krigene fra YPG, den væpnede greina til det største kurdiske partiet i Syria, Partiet for en Demokratisk Union (PYD). Byen ligger nord nordvest for Raqqa, hvor IS har satt opp sin «hovedstad».

Kobane var nesten omringet i helga av krigerne til IS, som har panserkjøretøy, utskytningsrør for rakett og noe tungt artilleri. Mandag ble det imidlertid meldt at IS hadde stanset sin frammarsj mot byen.

Øyenvitner har meldt om henrettelser og halshogging i de landsbyene rundt som IS har inntatt.

Men PYD har tette bånd til Kurdistans Arbeiderparti (PKK), som i tretti år har vært i krig med tyrkiske myndigheter for en egen stat eller sjølstyre for kurderne sørøst i Tyrkia. Den borgerkrigen har kostet anslagsvis 40 000 liv.

Men borgerkrigene i Syria og i Irak, og framveksten av IS, har skiftet fortegn på mange venner og fiender.

President Recep Tayyip Erdogan har fått til et nært samarbeid med kurderne i Nord-Irak, som styrer en neste uavhengig stat. Den kurdiske presidenten, Massoud Barzani, har til gjengjeld holdt kurderne i Syria på armlengdes avstand.

Da Barzani sendte de kurdiske Peshmerga-styrkene ut av sitt område vestover i Nord-Irak for å nedkjempe IS og redde flyktende yezidier og kristne, kom kurdiske styrker fra både Syria og Tyrkia til hjelp.
Nå har PYD bedt om hjelp fra kurderne i Tyrkia til å stanse IS. Og i Tyrkia har PKK bed kurdisk ungdom om å dra til Syria for å forsvare sine kurdiske søsken. PKK kaller IS for «fascister som må drukne i det blodet de har spilt».

I helga, oftest i nattemørket, dro tusener av krigere over grensa til Syria med bagasje og våpen, mot Kobane, som ligger nær grensa. Andre dro i busser og småbiler til området, meldte den kurdiske avisa Özgur Gündem.

Det var antakelig dette som fikk tyrkiske myndigheter til å stenge grensa. President Erdogan har lenge hatt gående samtaler med PKK om å slutte fred. Men han og hans rådgivere vil ikke at de våpnene som USA, Frankrike og Tyskland nå gir til det som kalles den moderate opposisjonen i Syria skal tilfelle PYD og PKK.

Dette kan bli veldig vanskelig å unngå, fordi de kurdiske styrkene har vist seg som de beste krigerne mot IS så langt. Det gjelder såvel Peshmerga i Irak, som PYD i Syria og altså PKK fra Tyrkia som har gått inn i kampene utenfor Tyrkias grenser. Og dersom den ene får våpen, så finner ofte våpen sine egne veier styrt av krigens behov.

Likevel, Yasar Yakis, tidligere utenriksminister i Tyrkia, sier det er nødvendig å væpne PKK utenfor grensene for å få bukt med IS.

Tyrkia er med i NATO, men har hittil holdt seg utenom den internasjonale koalisjonen som USA har samlet i krigen mot IS. IS har hatt 49 diplomater og ansatte ved Tyrkias konsulat i Mosul i Irak som gisler. De ble tatt til fange da IS inntok byen i juni. 20. september kom de tilbake til Tyrkia i god form, etter en operasjon fra den tyrkiske etterretningstjenesten som myndighetene ikke vil gi opplysninger om, bortsett fra at det ikke ble betalt løsepenger.

På tre år har 1,4 millioner syrere kommet til Tyrkia. Sørøst i Tyrkia, hvor det bor flest kurdere, har de mange flyktningene naturlig nok ført til store belastninger på samfunnet. På arbeidsmarkedet har lønningene falt til bunns og husleiene har tredoblet seg, meldes det. Det er ei tidsinnstilt bombe, advarer flere røster.