Tyrkia på grensa til krigen

Over grensa mellom Tyrkia og Syria strømmer kurdiske flyktninger den ene veien og kurdiske krigere den andre. Mandag stengte Tyrkia grensa.

KRIGENS GRENSE: Syriske kurdere har flyktet fra krigerne i IS med buskapen sin til grensa mot Tyrkia. I helga kom mer enn 130 ooo flyktninger til Tyrkia. Bildet er tatt nær byen Suruc. Myndighetene er forberedt på flere, sier visestatsminister Numan Kurtulmus. Foto: REUTERS/Murad Sezer
KRIGENS GRENSE: Syriske kurdere har flyktet fra krigerne i IS med buskapen sin til grensa mot Tyrkia. I helga kom mer enn 130 ooo flyktninger til Tyrkia. Bildet er tatt nær byen Suruc. Myndighetene er forberedt på flere, sier visestatsminister Numan Kurtulmus. Foto: REUTERS/Murad Sezer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På bare to dager har mer enn 130 000 mennesker, de aller fleste kurdere, flyktet fra Syria til Tyrkia, ifølge en tyrkisk minister. De fleste har flyktet fra den kurdiske byen Kobane, eller Ain Al-Arab på arabisk, som nå trues fra flere kanter av ultra-islamistene i Den Islamske Stat (IS).  Hundretusener av flyktninger kan følge etter, frykter FN.

På fredag åpnet Tyrkia om lag 30 kilometer av grensa for flyktningestrømmen fra Kobane. Men mandag var bare to av ni grenseposter åpne i dette området, ifølge FNs Høykommissariat for Flyktninger.

Søndag kom det til sammenstøt mellom tyrkiske grensestyrker og unge kurdere som demonstrerte til støtte for flyktningene. Det ble ikke meldt om sårede. De tyrkiske soldatene forsøker å stanse kurdiske krigere med våpen i hånd som vil dra til Kobane og delta i forsvaret av byen. Kobane forsvares av noen tusen dårlig utstyrte krigene fra YPG, den væpnede greina til det største kurdiske partiet i Syria, Partiet for en Demokratisk Union (PYD). Byen ligger nord nordvest for Raqqa, hvor IS har satt opp sin «hovedstad».

Kobane var nesten omringet i helga av krigerne til IS, som har panserkjøretøy, utskytningsrør for rakett og noe tungt artilleri. Mandag ble det imidlertid meldt at IS hadde stanset sin frammarsj mot byen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer