Tyrkia på vei mot EU

Tyrkia tok i går et nytt, men svært lite skritt mot medlemskap i EU. Det kan bety at den dødsdømte kurderlederen Abdullah Vcalan slipper unna galgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nå klart at EU-kommisjonen vil innlemme Tyrkia i gruppen av kandidater til EU-medlemskap. På EU-toppmøtet i Helsingfors i desember vil Tyrkia formelt få status som kandidatland, avslørte Günter Verheugen i kommisjonen i går.

Men EU vil ikke forhandle med Tyrkia om EU-medlemskap før landet har bedret både sitt demokrati og sin respekt for menneskerettighetene.

Sympati

Tyrkia har gjennomført reformer i rettsvesenet og løslatt forfatteren Ismaol Besikci fra fengsel, men dette er ikke årsaken til EU-utspillet akkurat nå. Det er en del av den flodbølgen av sympati som Tyrkia fikk fra omverdenen etter det tragiske jordskjelvet i landet.

Regjeringen vet derfor at veien mot EU krever nye innrømmelser fra Tyrkia. En innrømmelse som vil bli godt mottatt i EU, er benådning av Vcalan. Behandlingen av ankesaken hans begynner i dag, men den vil trolig bli utsatt fordi forsvarerne har krevd bedre tid til forberedelse av saken.

Dødsdommen mot Vcalan må i tillegg godkjennes av den tyrkiske nasjonalforsamlingen før den eventuelt kan fullbyrdes.

Vcalan, som er eneste fange på øya Imrali, kommer stadig med nye utspill fra cella si. Han har nå gitt ordre om at organisasjonen hans, det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) skal oppgi den væpnede kampen for en egen kurdisk stat og trekke seg ut av Tyrkia.

PKK har allerede erklært ensidig våpenhvile og sendt åtte av sine geriljasoldater til Tyrkias hovedstad Ankara, for at de der skulle foreta en symbolsk overgivelse på vegne av hele organisasjonen. De sitter nå i fengsel. Tyrkia har lovet mild behandling av opprørere som overgir seg, men dette amnestiet omfatter ikke lederne i PKK.

Ny rettssak

Den tyrkiske påtalemyndigheten vil nå ha Vcalan i retten på nytt, denne gang med en sak som han ble tiltalt for for mange år siden, melder det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia. Saken er fra 1980 hvor Vcalan og andre kurderledere, blant andre hans kone Kesire, ble tiltalt for drap, våpenbesittelse og ran. Det er derfor lite som tyder på at den tyrkiske regjeringen i nær framtid vil henrette Vcalan.