Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyrkia presset Norge til å avvise Öcalan

To ganger i november og desember i fjor la Tyrkia press på Norge, og advarte mot å gi kurderlederen Abdullah Öcalan opphold her i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I to brev fra den tyrkiske ambassaden i Oslo, det første i november og det andre i desember, ble Norge på det sterkeste advart mot å ha noe som helst å gjøre med PKK-lederen.

Det første brevet ble sendt før saken eksploderte da Abdullah Öcalan ble arrestert i Roma 12. november. På den tida var Vcalan fortsatt i Russland, etter å ha blitt kastet ut av Syria.

Nødhavn

Det andre brevet kom i desember, mens Vcalan oppholdt seg i Italia.

- Vi fikk en note der tyrkiske myndigheter oppfordret oss til ikke å ta imot Öcalan, bekrefter pressetalsmann Ingvar Havnen.

Jakten på Vcalan og presset mot stater som kunne tenkes å gi ham opphold var altså i gang før Öcalan startet sin jakt på nødhavn i et chartret privatfly i midten av januar. Henvendelsene fra den tyrkiske regjeringen ble oversendt Justisdepartementet.

Uaktuelt

Det var ikke aktuelt for Norge å ta imot Vcalan. Nå er han fengslet i Tyrkia og risikerer dødsstraff.

Det tyrkiske presset på Norge og andre land på et tidlig tidspunkt ga uttelling, sett med tyrkiske øyne.

Europas porter var stengt og forble stengt for Abdullah Öcalan.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media