- Tyrkia rykker inn i Nord-Irak

1.500 tyrkiske soldater krysset natt til lørdag grensen til Nord-Irak, sier en tyrkisk militærkilde til Reuters.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styrkene, som gikk inn i distriktene Silopi og Hakkari, går forut for en enda større innrykking, sier militærkilden.

Både USA og de kurdiske gruppene som kontrollerer selvstyrte områder i Nord-Irak, er sterkt skeptiske til tyrkiske manøvrer som ikke er del av den USA-ledede krigføringen.

Kurdiske kommandanter har hele tiden sagt at de er klare til å kjempe mot Tyrkias soldater, og USA advarer innstendig mot en ensidig tyrkisk intervensjon. Den vil nemlig også skape problemer for amerikanernes egen krigføring i Irak.

- Vil gå inn

Den tyrkiske utenriksministeren Abdullah Gul sier bakkestyrker vil gå inn i Nord-Irak for å hindre at en strøm av kurdiske flyktninger kommer inn i Tyrkia.

- Tyrkiske styrker vil gå inn. Etter Golfkrigen i 1991 ble det dannet et vakuum i Nord-Irak, og dette vakuumet ble i praksis en leir for terroraktivitet. Vi ønsker ikke et slikt vakuum denne gangen, sier Gul.

En anonym tjenestemann i Bush-administrasjonen kommenterte Tyrkias handling på denne måten:

- Vi vet at tyrkerne mener det er nødvendig å bruke militæret for å etablere en humanitær passasje i nord, men vi er ærlig talt ikke enige i det.

Han sa videre at USA fortsatt diskuterer problemet med Tyrkia, men at amerikanerne ikke tror det er nødvendig å bruke militæret for å håndtere den humanitære situasjonen i Nord-Irak.

Trosset USA

Samtidig ga Tyrkia etter for amerikansk press, og åpnet sitt luftrom for amerikanske krigsfly som deltar i angrepet på Irak.

Tyrkia har lenge hatt tusenvis av soldater like over grensa inne i Nord-Irak som en del av kampen mot den militante kurdiske PKK-bevegelsen, som nå på det nærmeste er nedkjempet.

NTB-DPA