Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyrkia skjøt på ny mot Syria idag

Tyrkia skjøt nye raketter inn i Syria idag tidlig, som et svar på en syrisk rakett som drepte en familie på fem i Tyrkia i går. Men Syria legger seg diplomatisk flat, og det er ingen utsikter til opptrapping av konflikten.

ETTER BOMBEN:  I dette huset i den tyrkiske grensebyen Akcakale traff den sysiske bomben i går. Tyrkia har svart med rakettangrep mot Syria både i går og idag. REUTERS/Murad Sezer
ETTER BOMBEN: I dette huset i den tyrkiske grensebyen Akcakale traff den sysiske bomben i går. Tyrkia har svart med rakettangrep mot Syria både i går og idag. REUTERS/Murad Sezer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tyrkiske rakettene inn i Syria idag traff mål i Tel Abyad distriktet, 10 km. fra grensa. Flere syriske soldater ble drept, sier aktivister fra Syrias observatorium for menneskerettigheter, ifølge BBC.

FN og NATO fordømmer
Syrias raketter mot Tyrkia i går blir et tema både i FNs sikkerhetsråd, og i NATOs råd idag. Der venter det fordømmelse av Syria både fra New York og Brussel. Rakettene som traff Tyrkia er et angrep på et NATO-land. Men det er ikke solidaritetsparagrafen, paragraf fem, om hjelp fra allierte, som utløses. I stedet er det paragraf fire, som betyr at NATOs råd kommer sammen for å diskutere angrepet på politisk nivå.

Tyrkia bruker sterkt språk, om nødvendige tiltak for å stanse den syriske «aggresjonen». Statsminister Recep Tayyip Erdogan sier det slik:

- Våre væpnede styrker i grenseområdene responderte straks til dette avskyelige angrepet på en måte som er i overenstemmelse med våre regler for krigføring, sa Erdogan i en erklæring.

Den syriske raketten inne i Tyrkia har skapt reaksjoner verden over, fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon, til NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, og USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Syria ligger flat
Men ingen er interessert i en opptrapping av konflikten. Det gjelder Tyrkia som har grunn til å frykte Syrias arsenal av kjemiske og biologiske våpen, det gjelder Syria, som har mer enn nok av utfordringer på hjemmebane, og det gjelder NATO, som minst av alt trenger en ny konflikt i den muslimske verden.

Og Syria liggen lavt etter angrepet på Tyrkia og beklager det, så godt de kan. Landet sier de lover å undersøke tildragelsen.

- Syria tilbyr sine oppriktige kondolanser til familiene av ofrene, og til våre venner, det tyrkiske folket, sier Syrias informasjonsminister, Omran Zoabi.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media