MED I DRAGSUGET: Tyrkias president har startet en klappjakt på bakmennene etter kuppforsøket på fredag, og nå tas flere tusen statsansatte med ned i dragsuget. 15 200 lærere og utdanningsansatte får nå sparken. Foto: Elif Ozturk / Anadolu Agency / NTB Scanpix
MED I DRAGSUGET: Tyrkias president har startet en klappjakt på bakmennene etter kuppforsøket på fredag, og nå tas flere tusen statsansatte med ned i dragsuget. 15 200 lærere og utdanningsansatte får nå sparken. Foto: Elif Ozturk / Anadolu Agency / NTB ScanpixVis mer

Tyrkia sparker 15 200 lærere og utdanningsansatte og ber 1577 fakultetsledere si opp

Varsler etterforskning av dem som har fått sparken. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det statlige nyhetsbyrået Andolu melder nå at Tyrkias Rådet for Høyere Utdanning har krevd oppsigelser fra 1577 faktultetsledere ved tyrkiske universiteter. 1176 fra offentlige universitet og 401 dekaner fra de private universitetene.

President Recep Tayyip Erdogans massive utrenskning har nå altså nådd utdanningssektoren.

- Dette er veldig urovekkende, sier Tyrkia-ekspert Siri Neset ved Chr. Michelsen Institute til Dagbladet.

Tidligere i dag kom nyheten om masseoppsigelsene av 15200 lærere og utdanningsansatte.

- Jeg hadde ikke trodd dette kunne skje. Det er ganske sjokkerende. Det som gjør det sjokkerende er omfanget og at han tilsynelatende går fra den ene sektoren til den andre, sier Neset til Dagbladet.

15 200 får sparken

Tyrkias utdanningsdepartement sparket nemlig 15 200 statlig ansatte innen utdanningssektoren i dag, skriver Anadolu. De 15 200 blir anklaget for å ha noe med «gruppa som sto bak kuppet» å gjøre, og det varsles etterforskning av de nå tidligere ansatte.

De 1 577 dekanene som nå i effekt har fått sparken, er de dekanene som er ansatt av Rådet for høyere utdanning. Rådet har sparket alle dekaner i hele landet som er ansatt av dem, skriver Andolu.

Erdogan og den tyrkiske stat anklager den religiøse lederen Fatullah Gülen for å stå bak kuppforsøket og krever ham utlevert fra USA.

Statlige ansatte har fått kansellert feriene sine, så de ikke kan reise bort, og førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, Joakim Parslow, kunne i går fortelle om hvordan statlige ansatte nektes å forlate landet.

Det mens stadig nye personer settes på listene over Erdogans nye fiender.

Går etter mediene

24 radio- og TV-stasjoner mistet i dag også lisensen sin, melder DPA, samtidig som 20 nettbaserte nyhetsportaler har blitt stengt.

På verdens pressefrihetsindeks har Tyrkia rast ned fra 99. plass, som de hadde før Erdogan kom til makta, til 149. plass i dag. Det er én plass foran Kongo og tre plasser foran Russland.

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan Erdogan personlig har saksøkt journalister og prøvd å få dem fengslet på livstid.

Den store utrenskningen

Mandag meldte tyrkiske myndigheter at over 9000 tjenestemenn i innenriksdepartementet har fått sparken. I tillegg er 7500 personer pågrepet, rundt 6000 av dem soldater.

Det kan altså ligge an til masserettssaker i et rettssystem som nå altså har mistet 2745 dommere - som også har fått sparken.

Fra 2007 startet Erdogan en massiv «opprydding» i militæret gjennom flere masserettssaker. Det ble regnet som et stort oppgjør med militærets store makt i Tyrkia, etter tiårene preget av militærkupp. I 2013 startet også utrenskningen av alle med lojalitet til Fatullah Gülen og Hizmet-bevegelsen.

Kuppet gir en ny mulighet til å fjerne dommere, lærere, akademikere, journalister og militært personell som ikke er lojale mot Tyrkias president.