I Norge er det minst åtte tyrkiske moskeer som får imamene sine betalt fra Direktoratet for religiøse affærer i Tyrkia (Diyanet).

Imamene er formelt ansatt av den tyrkiske ambassaden i Norge, og betales av Diyanet i Tyrkia. Men i Tyrkia er trosfriheten under press.

En ny lov innebærer at tyrkiske trossamfunn kan miste statsstøtten i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er veldig uheldig. Vi ønsker ikke at den tyrkiske staten, et regime som har blitt stadig mer autoritært, skal ha den typen innflytelse i norsk religiøst liv, sier medlem av familie- og kulturkomiteen på Stortinget, Freddy André Øvstegård (SV), til Dagbladet.

Den tyrkiske ambassaden i Norge skriver i en e-post til Dagbladet at imamene ikke sendes til Norge på den tyrkiske statens initiativ, men at det er et behov hos tyrkiske trossamfunn i Norge, som eventuelt innfris gjennom en søknadsprosess hos Diyanet.

- Hvis søknaden blir sett på som gjennomførbar fra tyrkiske myndigheter, søker representanter fra den lokale menigheten om oppholdstillatelse på vanlig måte hos norske myndigheter. Derfor er det Norge som bestemmer hvor mange slike visum som utstedes, og ikke en avgjørelse i Ankara om hvor mange imamer som «skal sendes til Norge», slik du later til å tro, skriver ambassaden.

Ifølge ambassaden har seks imamer fått innvilget oppholdstillatelse i Norge så langt i år.

Kan ikke svare

Det er foreløpig uvisst om Tyrkia er blant landene som omfattes av formuleringen i den nye trosloven. Barne- og Familiedepartementet (BFD) og Utenriksdepartementet utreder nå dette, opplyste barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til Dagbladet tidligere i høst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer