TAR GREP: Tyrkia har stengt luftrommet for israelske militærfly, og utenriksminister Ahmet Davutoglu advarer om at forbudet kan bli utvidet til også å gjelde sivile fly. I tillegg kan de diplomatiske forbindelsene til Israel bli brutt. Bildet av den tyrkiske utenriksministeren ble tatt da han besøkte Oslo i midten av juni. Foto: Berit Roald / SCANPIX
TAR GREP: Tyrkia har stengt luftrommet for israelske militærfly, og utenriksminister Ahmet Davutoglu advarer om at forbudet kan bli utvidet til også å gjelde sivile fly. I tillegg kan de diplomatiske forbindelsene til Israel bli brutt. Bildet av den tyrkiske utenriksministeren ble tatt da han besøkte Oslo i midten av juni. Foto: Berit Roald / SCANPIXVis mer

Tyrkia stenger luftrommet for israelske militærfly

Etter Israels bording av Gaza-konvoien i mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Myndighetene i Tyrkia har stengt luftrommet for israelske militære flyginger. Forbudet er en reaksjon på Israels bording av konvoien med hjelpesendinger til Gaza i slutten av mai.

Det sier den tyrkiske utenriksministeren Ahmet Davutoglu i et intervju med avisa Hurriyet mandag. Han varsler også at de diplomatiske forbindelsene til Israel vil bli brutt hvis ikke israelske myndigheter ber om forlatelse for bordingen.

Tidligere har Tyrkia krevd en internasjonal gransking av militæroperasjonen, som kostet ni tyrkere livet. Nå sier Davutoglu at han vil akseptere Israels egen gransking dersom den etterfølges av en beklagelse.

- Hvis kommisjonen konkluderer med at raidet ikke kunne rettferdiggjøres, og hvis de ber om unnskyldning, så vil det være tilstrekkelig, sier utenriksministeren i intervjuet.

Israels statsministeren Benjamin Netanyahu sa før helgen at det er uaktuelt å beklage bordingen av konvoien. En kilde i den israelske regjeringen bekreftet dette standpunktet mandag, etter at intervjuet med Davutoglu hadde stått på trykk.

(NTB)