Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyrkia: Syria skjøt mot enda et av våre fly

Skal ha skutt mot et redningsfly som søkte etter rester av flyet som ble skutt ned.

LANGER UT: Tyrkias visestatsminister, Bulent Arinc, mener syrias handlinger er fiendtlige. Foto: Reuters
LANGER UT: Tyrkias visestatsminister, Bulent Arinc, mener syrias handlinger er fiendtlige. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Syria skjøt ned et tyrkisk fly fredag, har det allerede kalde forholdet mellom landene nådd frysepunktet.

Nå melder tyrkiske myndigheter at syriske styrker skal ha skutt mot et av deres fly under en redningsaksjon, skriver Reuters.

Tyrkiske myndigheter har tidligere sagt at nedskytingen av flyet vil få konsekvenser, men sier i dag at de ikke har tenkt til å gå til krig.

- Tyrkia har ingen intensjoner om å gå til krig med noen etter de fiendtlige handlingeen fra syrisk side, sa Tyrkias visestatsminister Bulent Arincpå en pressekonferanse i dag.

Han opplyste at syriske styrker hadde beskutt det tyrkiske flyet under leteaksjonen, men opplyste ikke om flyet faktisk hadde blitt truffet av beskytningen.

Flyet som ble skutt ned ble funnet på 1300 meters dyp.

Sterk kritikk Utenriksminister Ahmet Davutoglu opplyste søndag at flyet som ble skutt ned fredag, var med i en test av Tyrkias nasjonale radarsystem da det ble skutt ned, og kommer med sterk kritikk av Syria. Han anklager Syria for å spre feilinformasjon om hendelsen.

- Syria ga ingen varselstegn før de skjøt ned flyet. De har skapt inntrykk av at de skjøt det ned fordi det krenket syrisk luftrom. Fra vårt perspektiv er det ikke tilfellet, sa han.

Davutoglu understrekte at flyet var ubevæpnet, ikke sendte fiendtlige signaler, og at det var lett å identifisere som tyrkisk.

- Det må først sendes en advarsel. Hvis det ikke fungerer må det sendes ut fly som kan sende et sterkere signal eller tvinge jagerflyet til å lande. Det var ikke nok tid til å gjøre noe av dette i det tidsrommet flyet vårt var i syrisk luftrom, sa Davutoglu.

Davutoglu har vært i kontakt med FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, utenriksministrerene i USA, Storbritannia, Frankrike, Russland og Iran, samt utenrikssjef for EU, Catherine Ashton, siden fredagens hendelse, opplyser en talsperson til CNN News.

- I internasjonalt luftrom Han hevder flyet var i syrisk luftrom i omtrent 15 minutter, men at det befant seg i internasjonalt luftrom da det ble skutt ned.

- Flyet fikk beskjed fra tyrkisk side om at de hadde krysset grensa og returnerte derfor til internasjonalt luftrom, sa Davutoglu, som sier at Tyrkia vil reagere «besluttsomt, men i henhold til internasjonal lov».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media