- Tyrkia-tabbe

Bondevik-regjeringen beklager fengslingen av kurdiske politikere, men vil ikke engang vurdere å stoppe rakettsalget til den tyrkiske marinen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tyrkia har nå satt i gang en forfølgelse av kurdiske politikere i landet. Lederen for det kurdiske partiet HADEP, Ahmet Turan Demir, er dømt til fengsel i tre år. Tre borgermestrer fra partiet er arrestert og torturert, og vil trolig bli dømt. Samtlige er anklaget for å ha hatt kontakt med det forbudte Kurdistans Arbeiderparti (PKK).

- Ikke vurdert

Kongsberg-gruppen har fått grønt lys fra Bondevik-regjeringen til å selge 16 Penguin-raketter til en verdi av 305 millioner kroner til den tyrkiske marinen.

Regjeringen står fast på at Kongsberg skal få selge sine raketter.

En eksportlisens av våpen kan under visse vilkår trekkes tilbake, men dette spørsmålet er ikke vurdert i regjeringen, får Dagbladet opplyst i Utenriksdepartementet.

- Vår ambassade i Ankara vil ta opp saken om de fengslede kurdiske politikerne med tyrkiske myndigheter. Men det er ikke, i den sammenheng, verken blitt vurdert eller drøftet om eksportlisensen skal trekkes tilbake, sier pressetalskvinne Hanne Marit Kaarstad i UD til Dagbladet.

Solheim: - En tabbe

Regjeringen sa ja til eksport av rakettene etter at EU hadde godkjent Tyrkia som kandidat til medlemskap i EU. Regjeringen mente at Tyrkias behandling av det kurdiske mindretallet var bedret og at dette også var tilfelle for menneskerettighetenes vilkår generelt i landet.

- Regjeringens beslutning om rakettsalget kan trygt kalles en tabbe. Den var i utgangspunktet basert på galt grunnlag og derfor sterkt forhastet, sier stortingsrepresentant Erik Solheim (SV) til Dagbladet.

Statsminister Bondevik inviterte nylig sin tyrkiske kollega, Bülent Escevit, til Norge. Han har takket ja til invitasjonen, men datoen for besøket er ennå ikke endelig fastsatt.

- Det er greit at Escevit kommer til Norge, men regjeringen bør si kraftig ifra at den tar avstand fra det som nå skjer med de kurdiske politikerne i Tyrkia, sier Solheim.

Kirkekritikk

Regjeringene beslutning om rakettsalget førte til at Bondevik fikk hard kritikk av sine egne. Mellomkirkelig råd for Den norske kirke, sammen med Den Norske Helsingforskomiteen og Norsk Forum for Ytringsfrihet, gikk sterkt imot beslutningen.

Kongsberg-gruppen har ennå ikke produsert de 16 Penguin-rakettene. Alle detaljer i kontrakten med den tyrkiske marinen er heller ikke forhandlet ferdig.

arne.foss@dagbladet.no