UENIGE: Den tyrkiske statsministeren, Recep Tayyip Erdogan, og den amerikanske utenriksministeren, Hillary Rodham Clinton, blir ikke enige om sanksjonene mot Iran. Foto: AP
UENIGE: Den tyrkiske statsministeren, Recep Tayyip Erdogan, og den amerikanske utenriksministeren, Hillary Rodham Clinton, blir ikke enige om sanksjonene mot Iran. Foto: APVis mer

Tyrkia trosser Iran-sanksjoner

Tyrkia lar seg ikke påvirke av USAs skjerpede sanksjoner mot Iran, og vil fortsatt kjøpe naturgass fra nabolandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har hele tiden gjort det klart at dette spørsmålet er av strategisk betydning for oss og at vi derfor ikke kan overholde sanksjonene, sier Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan.

Senatet i den amerikanske kongressen utvidet før helgen sanksjonene mot Iran, som USA anklager for å utvikle atomvåpen. Iran nekter for dette.

Tyrkia blir i løpet av det neste tiåret trolig Europas tredje største energiforbruker og produserer mesteparten av sin elektrisitet i gasskraftverk.

Tyrkia kjøper i dag over 90 prosent av Irans gasseksport, noe USA håper å få slutt på.

USA og Europa har fra før innført banksanksjoner mot Iran, og Tyrkia betaler derfor for gassen med tyrkiske lire. Iranerne kan ikke bruke den tyrkiske valutaen til å handle for internasjonalt, men kjøper opp tyrkisk gull som deretter kan omsettes.

(NTB)