KRANGEL: Ahmet Davutoglu raser mot Frankrike, og truer med nye sanksjoner. Foto: Reuters/Scanpix
KRANGEL: Ahmet Davutoglu raser mot Frankrike, og truer med nye sanksjoner. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

Tyrkia truer Frankrike med sanksjoner etter folkemordkrangel

- Europeiske verdier er utsatt for en stor trussel, sier Tyrkias utenriksminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den betente folkemorddisputten mellom Tyrkia og Frankrike førte mandag til at Tyrkia truet franskmennene med nye sanksjoner.

Det øvre kammeret i den franske nasjonalforsamlingen, senatet, skulle mandag behandle lovforslaget som skal gjøre det straffbart å hevde at massedrapene mot armenere under det ottomanske riket, ikke er folkemord.

Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu sier samtidig at ingen bør tvile på at Tyrkia er klar med nye sanksjoner hvis forslaget blir vedtatt.

- Tyrkia er ikke lenger Tyrkia anno 2001, sa Davutoglu med henvisning til det året Frankrike vedtok en lov som anerkjenner at drapene på armenerne var et folkemord.

- Fra nå av er europeiske verdier utsatt for en stor trussel. Jeg håper at det råder sunn fornuft i senatet, fortsatte han.

Viktig historie Fremstillingen av konflikten mellom tyrkerne og armenerne under første verdenskrig er en viktig symbolsak i Tyrkia.

Mens Armenia sier at opptil 1,5 millioner armenere ble drept i 1915 og 1916, mener Tyrkia at det riktige tallet er 500 000.

Tyrkiske myndigheter argumenterer også med at mange av ofrene sultet i hjel og mener at drapene også var en følge av at armenerne tok side med russiske invasjonsstyrker.

Brøt samarbeid Davutoglu har allerede avlyst en reise til Brussel i forbindelse med mandagens utenriksministermøte. Der skulle han ha diskutert nye sanksjoner mot Iran med EU-ministrene.

Etter at det franske underhuset i desember vedtok loven om at det skal være straffbart å si at drapene på armenerne ikke var folkemord, brøt Tyrkia det politiske og militære samarbeidet med Frankrike.

Det nye lovforslaget innebærer at den som avviser Armenias versjon, vil kunne straffes med fengsel i opptil et år og en bot på over 300 000 kroner.

(NTB)