Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tyrkia truer med invasjon

Hvis kurderne ikke umiddelbart gir fra seg kontrollen til sine amerikanske allierte, truer Tyrkia med å invadere Nord-Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kurderne som danset av glede i Kirkuks gater i går, danset med andre ord på politisk dynamitt.

- USA forsikret i går tyrkiske myndigheter at de kurdiske styrkene skal fjernes fra den irakiske oljebyen Kirkuk, sa Tyrkias utenriksminister Abdullah Gul i går.

Tyrkia sier landet vil sende militære observatører til Kirkuk for å følge utviklingen. Den strategisk viktige byen ble tatt nesten uten motstand, men byens framtid kan bli et av de vanskeligste stridsspørsmålene i Etterkrigs-Irak.

USAs utenriksminister Colin Powell bekreftet i går at en liten kurdisk «liason-styrke» hadde rykket inn i Kirkuk i forståelse med USA. Den tyrkiske refleksen var umiddelbar.

- Colin Powell lover at amerikanske styrker innen få timer vil bli sendt til Kirkuk for å fjerne Peshmerga-soldatene som er gått inn i byen, sa utenriksminister Gul, etter å ha snakket med sin amerikanske kollega på telefon.

Problemet er bare at den kurdiske styrken i Kirkuk virket større enn en liten «liason-styrke».

Hvis ikke USA har politisk kontroll med begge erkefiendene tyrkerne og kurderne, kan situasjonen i Nord-Irak raskt komme ut av kontroll.

Tyrkia har store styrker i beredskap ved grensa til Nord-Irak. Tyrkia har klart sagt at hæren kan komme til å intervenere om kurderne får kontroll over Kirkuk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media