Tyrkia truer Norge

Norge må stenge kontorene til kurdiske opposisjonelle og overvåke kurdere i landet. Det krever Tyrkias statsminister Bülent Ecevit i brev til Kjell Magne Bondevik og Knut Vollebæk. I dag faller dommen over kurderleder Abdullah Öcalan. Alt tyder på at det blir dødsdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Bülent Ecevit uttalte allerede før rettssaken at han vil ha Abdullah Öcalan hengt. Det tyrkiske håpet er at en dødsdom mot Öcalan skal bli en dødsdom for kurdisk separatisme i Tyrkia.

Men Tyrkia ønsker ikke bare å knuse den kurdiske opposisjonen innen landets grenser. De vil også ha slutt på Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) og deres politiske aktivitet i Europa.

I går skjerpet tyrkisk politi kraftig vaktholdet rundt ambassader, flyplasser og turistområder i Tyrkia. De frykter for at PKK skal sette i gang aksjoner når dommen mot Öcalan blir kjent i dag.

Ifølge politiet blir den amerikanske ambassaden spesielt godt bevoktet fordi USA beskyldes av PKK for å ha deltatt i kidnappingen av Öcalan tidligere i år.

Skarpt brev

I et uvanlig skarpt brev til statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Knut Vollebæk ber Ecevit sin kollega om å bekjempe kurdisk opposisjon i Norge.

«Jeg oppfordrer Dem på det sterkeste å handle juridisk fast og bestemt mot PKKs tilstedeværelse på Deres territorium og forby aktivitetene til denne terroristorganisasjonen og dens tilsluttede organisasjoner,» skriver Ecevit.

Den tyrkiske statsministeren vil også at Norge skal nøye overvåke alle PKK-tilknyttede personer samt kartlegge hvor mye penger de har.

ERNK, den politiske fronten for Abdullah Öcalans opprørs-parti PKK, har kontor i Norge. Mange kurdiske flyktninger sympatiserer med Vcalan og PKKs kamp for kurdisk selvstyre i Sørøst-Tyrkia.

Propagandamaskin

Dette vil Ecevit at Bondevik skal gjøre slutt på. Han beskylder kurdiske opposisjonelle i Europa for å utgjøre en døds-trussel mot folk i Tyrkia, ved å oppvigle til vold og mord.

«Jeg er sikker på at De ville funnet denne situasjonen totalt uakseptabel dersom de som er målskiver for oppfordringene fra terroristene og deres propagandamaskineri, var Deres egne borgere,» skriver Ecevit.

Statsministerens kontor har ikke svart på brevet fra Ecevit. Så langt Dagbladet kjenner til er det ikke planer om å foreta seg noe mot ERNK og PKK-sympatisører i Norge.

I Storbritannia har myndighetene aksjonert mot den kurdiske fjernsynsstasjonen MED-TV, som hadde nære forbindelser til PKK. Sendingene via en britisk satellitt er nå stengt.